Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lifestyle |
|

Hong Kong, polul estic al licitațiilor de artă

Hong Kong-ul este pe cale să devină capitala mondială a licitațiilor de artă. În doar patru zile, între 8 și 11 iulie, Casa Sotheby’s a vândut acolo obiecte de artă în valoare de aproape 280 de milioane de dolari.
 aboneaza-te
ccd020e0-c640-11ea-9fa4-aab5d2b46700

Două licitații dedicate artei moderne și contemporane au atras în mod deosebit atenția colecționarilor, care au achiziționat creații în valoare totală de 190 de milioane de dolari. Porțelanul chinezesc este un alt domeniu de interes pentru amatorii de artă din Asia: surpriza săptămânii trecute a fost o vază din secolul al XVIII-lea, care, după ce a supraviețuit 50 de ani într-o casă plină de pisici, a fost vândută cu colosala sumă de 9 milioane de dolari.

O capodoperă pierdută, după cum o descrie comunicatul de presă al casei Sotheby’s, prețiosul obiect a făcut parte din moștenirea unei doamne trecute de 80 de ani, din Europa Centrală, și a fost găsit întâmplător în casa ei de la țară. Descoperirea a fost făcută de evaluatorul de artă Johan Bosch van Rosenthal, după ce doamna în cauză l-a invitat să-i vadă colecția de vaze moștenite de la părinți. „Pisicile se plimbau nestingherite în camera în care se aflau vechile vaze chinezești”, a declarat Van Rosenthal pentru canalul YouTube Sotheby’s.

Analizând arhivele, specialiștii casei de licitații au avut surpriza să afle că vaza mai trecuse de două ori prin mâinile adjudecătorilor Sotheby’s, prima dată fiind vândută cu 56 de dolari în 1954, și a doua oară cu 100 de dolari. A fost denumită „Vaza reticulată Harry Garner”, după numele colecționarului în posesia căruia s-a aflat înainte de 1954. Sir Harry M. Garner a fost un matematician englez și un pasionat colecționar de artă chineză, în ultima perioadă a vieții fiind președintele Societății pentru Ceramică Orientală, instituție fondată în 1921 la Londra.

Vaza în formă de pară a fost lucrată special pentru Împăratul Qianlong, care a condus China mai bine de 60 de ani. Măiestria detaliilor i-a determinat pe curatorii Sotheby’s să descrie obiectul ca fiind un tur de forță… tehnică. Vaza are pereți dubli, cel exterior având aspectul unei împletituri prin care se vede desenul floral, în alb și albastru, de pe peretele interior.

Pereții dubli sunt un detaliu specific perioadei în care „cuptorul imperial” s-a aflat sub controlul maestrului sticlar Tang Ying, între anii 1742 și 1743. Un alt element caracteristic este coloritul, cunoscut sub denumirea „yangcai” („culori străine”, în chineză), care vrea să spună că artizanii imperiali foloseau emailuri și culori în stilul practicat în Vest.

Experții casei de licitații au identificat vaza ca făcând parte din colecția de la curtea imperială chineză: a fost expusă în Palatul Purității Cerești din Orașul Interzis și frumusețea ei a fost apreciată de însuși Împăratul Qianlong.

Vaza Harry Garner vine în siajul unor alte creații din perioada Qianlong vândute pentru sume uriașe, recordul mondial pentru un obiect de artă chinezesc fiind deținut de o vază adjudecată în 2010 pentru 68 de milioane de dolari: obiectul a fost descoperit întâmplător într-o casă din Londra, în timp ce proprietarii se mutau. O altă vază, tot din secolul 18, vândută în 2018 pentru 19 milioane de dolari, a fost găsită în podul unei case din Franța, într-o cutie de pantofi.

 

Foto Sotheby’s

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii