FacebookTwitterLinkedIn

În Hong Kong, recesiunea economică care a făcut ravagii în mai multe sectoare din cauza noului coronavirus a arătat semne de incetinire în trimestrul al doilea al acestui an, după ce restricțiile au fost ridicate și s-au reluat afacerile. Cu toate acestea, bucuria antreprenorilor și a proprietarilor de business-uri nu a durat mult, deoarece creșterea numărului de cazuri de Covid-19 a forțat guvernul să recurgă la impunerea unui nou set de măsuri, informează Reuters.

Noile cazuri de COVID-19 conduc la impunerea de noi restricții după ce economia se contractase cu 9% în perioada aprilie – iunire față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, statisticile arată că economia Hong Kongului este în scădere pentru al patrulea trimestru consecutiv. Mai mult, estimările guvernului au arătat miercuri că aceasta este a doua cea mai mare scădere economică înregistrată până în prezent.

Chiar dacă mulți și-au reluat activitatea după ridicarea restricțiilor impuse la începutul anului, PIB-ul a înregistrat o scădere de 0,1% față de primul trimestru. In ultimele trei luni, PIB-ul a scăzut cu 5,5% față de valoarea precedentă.

Numărul mare de noi cazuri de coronavirus înregistrate în ultimele săptămâni împiedică resuscitarea economiei așa cum sperau oficialii. Guvernul a anunțat luni că sunt interzise adunările mai mari de două persoane, iar restaurantele se vor închide.

Martin Rasmussen, economist la Capital Economics, a declarat pentru clienții săi „Noile măsuri sunt mai stricte decât cele puse în aplicare la începutul anului – și, prin urmare, sunt susceptibile să cântărească mai mult la consum – iar numărul mai mare de infecții înseamnă că este posibil ca măsurile să rămână în vigoare un timp”.