FacebookTwitterLinkedIn

Când îl întrebi de ce a luat Adama decizia de a construi noi clădiri rezidențiale în România, Andreas Holler, membru în comitetul executiv al dezvoltatorului imobiliar deținut integral de grupul austriac Immofinaz,vorbește despre revenirea pieței.  ”Evident, nu vorbim despre un boom, dar nu mai sunt mulți jucători în piață. Strategia noastră este să fim gata când piața va funcționa normal.”

Află ce procent a vândut Adama din faza a doua a ansamblului Edenia, aflat în prezent în construcție

 Pentru că a venit vorba de boom, discuția alunecă spre perioada de glorie a imobiliarului românesc. ”În trecut, dezvoltatorii imobiliari nu se prea gândeau la cerințele pieței. În România au fost mai mult ”căutători de aur”, care cumpărau terenuri, angajau arhitecți din străinătate, iar aceștia proiectau ansambluri care nu prea se potriveau cu nevoile pieței”, explică Andreas Holler.

Într-adevăr, piața era ”fierbinte”, dar totul s-a oprit când a venit criza, iar clienții au început să fie mai atenți la ceea ce cumpără, raportat la ceea ce au nevoie.

”Îmi amintesc că atunci când Adama a început construcția la primul său ansamblu vizavi au apărut un birou notarial și o bancă, iar oamenii se înghesuiau să cumpere. Din fericire, Adama nu a țintit niciodată partea de sus a pieței, ci clasa de mijloc”, spune austriacul.

Cu toate acestea, compania Adama a întâmpinat și ea dificultăți, la fel ca mulți alți dezvoltatori imobiliari. ”Nici stocul nostru nu este în întregime potrivit pentru piața de astăzi. De exemplu, am rămas cu câteva penthouse-uri, care sunt prea mari”, explică executivul Adama. Una dintre cele mai dificile piețe pentru dezvoltatorul imobiliar este orașul Bacău, iar la polul opus se află, exceptând Bucureștiul, orașul Iași.

GALERIE FOTO: Ansamblul rezidențial Copou Bellevue din Iași

În prezent, în ansamblul Copou Bellevue construit de Adama în Iași mai sunt disponibile spre vânzare doar 8 apartamente din cele 120 câte au fost construite în primele două faze de dezvoltare.

Interesant este că livrarea primei clădiri a ansamblului a avut loc în primele luni din 2008, când boom-ul își trăia ultimele clipe, iar celelalte două clădiri în 2010, când criza economică era deja prezentă de aproape doi ani. Iașiul însă se pare că începe să depășească momentele dificile. ”Chiar dacă nu ești un profesionist în real estate, îți poți da seama că lucrurile se mișcă în Iași: au obținut fonduri europene, construiesc infrastructură, străzi”, explică Holler.

Află care este suma investită în primul parc logistic din Moldova, situat în județul Iași

Tot infrastuctura dezvoltată, de această dată a ansamblului rezidențial propriu-zis, a jucat rolul central în decizia de a demara lucrările la Iași. ”Am restructurat ultima clădire, avem acum doar apartamente de una și două camere. Utilitățile sunt deja prezente, avem subsolul, parcările”, declară Andreas Holler, precizând că lucrările vor fi demarate în următoarele trei luni. Nouă clădire va avea 49 de apartamente și necesită o investiție de două milioane de euro, care se adaugă celor zece milioane de euro cheltuiți cu primele două faze.