FacebookTwitterLinkedIn

Regele Mihai I de România, stră-strănepotul Reginei Victoria a Marii Britanii și al Țarului Alexandru I al Rusiei, povestește în documentar evenimentele petrecute în august 1944 când a renunțat la alianța cu Germania, l-a arestat pe Mareșalul Antonescu și a trecut de partea Aliaților, imaginile fiind înregistrate de producătorul John Florescu în cadrul unei sesiuni de discuții avute la reședința din București a fostului suveran.

Înregistrările au fost ținute într-un seif din Los Angeles în ultimii 13 ani și au fost dezvăluite în premieră public prin intermediul documentarului anul trecut, producția fiind cumpărată pentru difuzarea pe TV de History Chanel UK în ianuarie 2017. Documentarul a fost de asemenea selectat în Competiția oficială la Pessac International Film Festival din Franța.

Una dintre marile povești nespuse ale celui de-al Doilea Război Mondial este dezvăluită de ultimul Șef de Stat din acele vremuri rămas în viață, Regele Mihai I al României. „Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale și am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută.”

CITEȘTE: PRINCIPESA MARGARETA A ROMÂNIEI, LOCUL 2 ÎN TOPUL CELOR MAI INFLUENTE FEMEI DIN ROMÂNIA – EDIȚIA 2017

Documentarul spune povestea deciziei unui Rege care, într-un punct critic în al Doilea Război Mondial, a renunțat la sprijinul acordat Germaniei, îndreptând România spre Aliați, grăbind astfel sfârșitul războiului. Este o poveste a intrigilor de palat, a decepțiilor, a diplomației pierdute, a spionilor aristocratici, a șantajului sub amenințarea pistolului și a curajul unui tânăr rege.

Pe 23 august 1944, tânărul rege Mihai, în vârstă de doar 23 de ani, a transmis poporului român cruciala veste că l-a arestat pe prim-ministrul Antonescu şi a întors ţara contra lui Hitler, alăturându-se Aliaţilor. Se crede că astfel a scurtat durata războiului cu peste 200 de zile. Aliaţii l-au acoperit pe Mihai de onoruri, dar libertatea astfel câştigată nu a durat mult.

Naţiunile care îl lăudaseră au „vândut” România Rusiei, obligându-l pe rege să ia calea exilului. Adevărul a fost uitat, Rusia şi comuniştii din România întrecându-se să-şi asume meritele pentru evenimentele din 1944.

Acum, regele Mihai povesteşte ce s-a întâmplat cu adevărat şi cum i-a păcălit pe Hitler şi pe Stalin, reuşind un pas decisiv pentru soarta celui de-al Doilea Război Mondial.

History se difuzează în peste 302 milioane de locuinţe din toată lumea, fiind principala televiziune din portofoliul A+E Networks UK.

Televiziunile HISTORY şi HISTORY HD sunt disponibile prin Digi, Telekom, UPC, iNES IPTV, Focus Sat, Next-Gen, Orange TV și Akta.

Tematic Cable asigură distribuţia pentru cablu si satelit a portofoliului A+E Networks UK.

CITEȘTE: 100 DE ANI DE LIGA 1