Cautare
, Contributor

Gastronomie |
|

Hiša Franko – Restaurantul care a pus Slovenia pe harta culinară a lumii

Populația Sloveniei o depășește cu puțin pe cea a Bucureștiului. Iar până de curând probabil nu mulți sunt cei din exterior care ar fi identificat destinația pe hartă fără ezitări. Însă interesul lumii întregi a crescut exponențial în ultimii ani, contorizându-se de fiecare dată în noi recorduri. În 2017, aproape cinci milioane de turiști și-au îndreptat pașii înspre Slovenia.
 aboneaza-te
Ana_Ros_2

Există trei mari argumente pentru a vizita Slovenia. Peisajul, foarte similar Transilvaniei, cu multe oportunități de hiking și ape de explorat, o piață a vinurilor naturale extrem de interesantă și, cel mai important pentru noi, Hiša Franko. Unul dintre cele mai bune restaurante ale globului, conturat de Ana Roš și partenerul său de viață, Valter Kramar.

Ana Roš. Best Female Chef 2017


Ana Roš este chef-ul care a adus Slovenia pe harta gastronomică a lumii. Povestea ei și a creativității oferite restaurantului pe care îl conduce se întinde mult în spate. Însă lucrurile au devenit „oficiale” la scară largă odată cu apariția episodului dedicat Chef’s Table, producția populară Netflix. A urmat premiul „Best Female Chef 2017” oferit Anei Roš de către World’s 50 Best Restaurants. Iar în 2018, Hiša Franko ocupă locul 48 în același top al celor mai spectaculoase destinații culinare internaționale.

Hiša Franko. Începutul

Istoria Anei Roš la Hiša Franko a început acum aproape 20 de ani. Ana se pregătea atunci pentru o carieră de diplomat. Părinții săi luaseră decizia că este cea mai bună opțiune. Construise deja în această direcție: fluență în cinci limbi, diplomă în Relații Diplomatice Internaționale și o ofertă concretă de job la Brussel. Însă toate planurile familiei s-au năruit în momentul în care l-a cunoscut pe Valter.

Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată chiar la Hiša Franko, restaurantul din Kobarid al părinților lui Valter. S-au îndrăgostit, s-au mutat aici, în orașul mic de lângă granița cu Italia, și au preluat afacerea familiei în 1999. Ana s-a ocupat de mâncare, iar Valter de vinuri.

După un lung proces autodidact și multe momente de cumpănă, viziunea gastronomică a Anei Roš a preluat forța personalității și ambiției sale. Direcția culinară Hiša Franko vorbește într-un mod personal, unic despre tradiția unui loc aflat la intersecția multor influențe. Despre mândria oamenilor munților, tăria de a construi ceva cu propriile mâini. Despre încredere, pasiune, perseverență și arome care generează amintiri. 
 Hiša Franko mobilizează, astăzi, oameni fascinați de gusturi sau de fenomenul gastronomic de pe fiecare felie a globului. Din Noua Zeelandă, China, Canada și până în România, rezervările sunt confirmate și onorate în ciuda distanței sau timpului de așteptare.

La masa Anei Roš

Ne-am numărat și noi printre norocoșii unei seri de final de august în casa Anei Roš.
 Am fost impresionați de atmosfera intimă, relaxată, plină de căldură pe care o oferă toată experiența. Preparatele sunt creative, îndrăznețe, conectate sezonului și teritoriului. Un mix eclectic a tot ceea ce au natura și tradiția de oferit pe o distanță de câțiva kilometri.

Pentru că o astfel de poveste de succes acoperă un lanț extins al valorilor și sustenabilității. Hiša Franko nutrește emoția oaspeților, transmițându-le o parte din lumea în care trăiește, din ceea ce îi este specific, și totodată din munca și pasiunea furnizorilor săi.

Hiša Franko este înconjurat de munți, păduri, ape curgătoare, aproape de Marea Adriatică și de o graniță aflată într-o continuă redefinire de-a lungul timpului. Am simțit toate acestea în farfurie. Ana folosește brânză locală Tolminc pe care Valter o maturează în propria lor pivniță, o specie locală de păstrăv marmorat din Soča Valley în pericol de extincție, pentru repopularea căruia Ana luptă din plin, o rasă de capre specifică regiunii, ciuperci, ierburi și flori sălbatice sau fructe și legume din propria grădină. 

Toate comprimate într-un melanj de influențe, ingrediente și asocieri mai mult sau mai puțin obișnuite. Am experimentat brânza locală fermentată cu cinci texturi diferite de piersică și flori de hibiscus, dovleac cu boabe de soc și rață condensată, limbă de vită cu scoici, ardei gras și salată coaptă din iarbă grasă și iarba mielului, paste umplute cu brânză de capră, cu porumb și vegetale în bulion din alune de pădure. Și multe altele într-un meniu complet de 15 preparate care s-au concretizat în aproximativ patru ore de curiozitate și răsfăț culinar.

Perechea perfectă. Vinurile lui Valter

Filosofia restaurantului se răsfrânge și asupra pivniței păstorite de Valter. Nucleul colecției sale este cristalizat în jurul vinurilor biodinamice, acele băuturi care poartă cu ele în sticlă un mesaj clar al contextului în care s-au format și al viziunii producătorului. Valter este unul dintre pionierii acestei mișcări în Slovenia, iar selecția sa de etichete speciale, multe dintre ele imposibil de procurat, completează perfect farfuriile de la Hiša Franko.

Experiența completă.
Hiša Franko Casa

Cina memorabilă finalizată spre miezul nopții nu este singura amintire ce îi însoțește pe oaspeți acasă. Dacă înnoptezi în camerele disponibile la Hiša Franko Casa, îți vei condimenta dimineața cu cărnuri maturate de tatăl Anei, iaurt proaspăt și brânzeturi din zonă, legume culese din grădina restaurantului, fructe de sezon și tot soiul de bunătăți muncite din greu de patiseri. Totul cu vederea munților în lumina începutului de zi.

Cercul închis. Explorează zona


Pentru ca emoția experienței să își găsească drumul sigur spre sertarul memoriei tale, trebuie să îți aloci două zile pentru a explora contextul. Este valabil pentru orice restaurant izolat pe care vei decide să îl adaugi vreodată în lista ta de dorințe. Ca să poți privi în profunzime farfuria pe care o ai în față, trebuie să înțelegi de unde a plecat totul. Rătăcește-te pe străzile înguste ale orașului Kobarid, alege-ți un traseu prin pădure, cufundă-ți picioarele în râul Soča, vizitează câțiva producători de vinuri și brânzeturi. Și, neapărat, mergi la cină la Hiša Polonka, conceptul casual al Anei și al lui Valter din centrul orașului, unde poți încerca bere artizanală și Frika, unul dintre preparatele tradiționale emblematice ale țării.

Slovenia nu are o tradiție în fine dining, iar arta culinară, aplaudată pe scena deschisă a lumii în ultimii zece ani, nu este o îndeletnicire apreciată „din oficiu” de cultura regiunii, cum se întâmplă în Franța sau Spania. Oamenii de aici privesc mâncarea ca pe un combustibil necesar, cum este și cazul României. Este nevoie de mult timp, energie și perseverență pentru ca un preparat să fie perceput dincolo de latura sa funcțională.


Cu toate acestea, Ana Roš este astăzi un ambasador al Sloveniei, un susținător al tradițiilor, un luptător pentru ecodiversitate, un salvator al speciilor periclitate și al micilor producători, așa cum este și un motor al economiei țării sale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii