Cautare
, Contributor

Energie |
|

Hidroelectrica: o nouă inaugurare, despre investiții și „prințesa moștenitoare”

Hidroelectrica, un nume cu greutate în domeniul energetic românesc, a inaugurat astăzi cea mai lungă galerie de aducțiune după anul 1984. Remus Borza, administratorul judiciar al companiei, a prezentat în cadrul ceremoniei investițiie efectuate sau propuse, dar și viitoarea „prințesă moștenitoare”, după cum a denumit-o acesta.
11994399_1138736936155383_914840180_n

Surduc –Nehoiașu este numele aducțiunii de aproximativ 16,6 km, cu un diametru de 4 metri, care conduce apa din acumularea Surduc la centrala hidroelectrică Nehoiașu. Aceasta face parte din proiectul Amenajări hidroenergetice Surduc- Sibiu, ce se desfășoară în județele Buzău, Covasna și Vrancea, pe râurile Buzău, Bâsca Mare, Bâsca Mică și Zăbala.

Aducțiunea Surduc – Nehoiașu este o componentă specială a firmei datorită următoarelor criterii: are cea mai lungă galerie de aducțiune escavată pentru folosință energetică, precum și cea mai lungă galerie forțată (2.540 m); asigură cea mai mare cădere hidraulică din investițiile în lucru ale Hidroelectrica (490 m) și străbarte o zonă complexă din punct de vedere geografic, cu risc mare de accidente. „După 34 de ani, în sfârșit am finalizat o investiție istorică, investiție reprezentativă, este o mare lucrare inginerească.” declară mândru Remus Borza.

În ceea ce ține de partea financiară, derivația Surduc – Nehoiașu este, de asemenea, cea mai mare dintre investițiile în execuție ale Hidroelectrica. Valoarea acesteia până în prezent se ridică la aproximativ 600 de milioane de lei, restul banilor preconizați pentru finalizarea acesteia fiind încă 250 de milioane de lei. Finalizarea sa va permite în cadrul centralei hidroelectrice Nehoiașu cea mai mare capacitate de producere a energiei electrice puse în funcțiune de Hidroelectrica din 1990 încoace. Întrebat când va trimite primul watt, Borza răspunde: „Aducțiunea împreună cu galeria forțată vor alimenta cel de-al treilea grup, care va fi pus în funcțiune în 2017. ”

Întreg proiectul Amenajarea hidroenergetică Siriu –Surduc face parte din planul de investiții al Hidroelectrica pentru perioada 2015-2020. Pentru această perioadă compania alocă un buget de 1,3 miliarde de euro, distribuit astfel : amenajări hidroenergetice noi (450 milioane de euro), retehnologizarea celor existente (305 milioane de euro), mentenanța amenajărilor hidroenergetice existente  (250 milioane euro), noi achiziții (300 milioane de euro).

Pe lângă cifre, pentru care are o mare apetență, din precizia și abundența cu care le folosește, Remus Borza a povestit mult și despre competență, calitate care a fost o perioadă înlocuită cu nepotismul. ”În 2012 am constatat o realitate: din 5.239 de salariați, 3000 dintre ei erau rude. Prea se transformase Hidroelectrica într-o cosa nostra. Angajarea exclusiv pe criteriul de rudenie s-a dovedit a fi contraproductivă”. De asemenea, se arată dezamăgit de media de vârstă care există în companiile de astăzi. Tocmai de aceea, unul dintre planurile sale viitoare, cât timp se află la conducerea Hidroelectrica, este de a ”întineri” compania, prin angajarea a cât mai mulți tineri competenți și silitori. „Media de vârstă la Hidroelectrica, precum la toate companiile, este foarte mare, de 49,5 ani. Avem nevoie de sânge proaspăt în instalații”.

Așadar, la începutul lunii septembrie compania a angajat 10 absolvenți de energetică sau hidroenergetică, bursieri Hidroelectrica, care au terminat șefi de promoție. Dintre aceștia face parte și Mirela Moga, pe care Borza a denumit-o „viitoarea prințesă moștenitoare”, făcând referire la conducerea companiei. Tânăra de 25 de ani a terminat în 2013 Facultatea de Hidroenergetică, fiind șefă de promoție, cu media 10 pe toți anii de studiu. Din cauza unor probleme legate de insolvență, Borza spune că nu a reușit să o angajeze în acea perioadă, însă acum i-a oferit bucuros un loc de inginer în cadrul companiei. „Este mai presus de toate o fată deșteaptă și va fi un om valoros și loial companiei. Până voi pleca de la Hidroelectrica, s-ar putea să o promovez și director de sucursală. Trebuie să acceptăm că a venit momentul să predăm ștafeta, pentru că ei sunt viitorul Hidroelectricii”, adaugă acesta. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii