
De ce nu ne dorim un ten deshidratat? Deoarece un nivel avansat sau constant de deshidratare conduce la o accentuare a liniilor fine, a ridurilor, iar aspectul este de ten tern, descuamat și putem ajunge chiar la o sensibilizare cronică a pielii.
Predispoziția spre un ten deshidratat crește atunci când nu consumăm suficiente lichide, folosim produse cosmetice pe bază de alcool sau săpunuri alcaline, fumăm, consumăm alcool sau cafea în exces. În plus, o serie de factori din mediu favorizează deshidratarea tenului, indiferent de sezon. „În timpul iernii, vântul, temperaturile negative, folosirea saunei și dușurile fierbinți sunt factori care contribuie la deshidratarea pielii. În timpul verii, pielea este supusă altor agresiuni ce provin din mediul exterior, cum ar fi radiațiile UV mai puternice, temperaturile ridicate, aerul uscat din încăperile cu aer condiționat, toate acestea favorizând deshidratarea pielii. De asemenea, în anotimpul cald, multe persoane folosesc produse mai agresive pentru curățarea pielii, din cauza excesului de sebum și a transpirației, ceea ce este o greșeală”, spune dr. Adelina Vasilescu, medic dermatolog AVRA Aesthetic Institute.
Important de știut că deshidratarea este o condiție reversibilă a pielii. De aceea este important să identificăm simptomele unui ten deshidratat și să apelăm la ajutor profesional. O piele deshidratată poate avea mai multe simptome combinate – descuamare, roșeață, iritabilitate, prezență de linii fine sau mâncărime.
Dar alegând produsele potrivite este ușor să menținem un nivel de hidratare optim, iar pielea noastră nu va avea de suferit.
Ca uleiul și apa
Se întâmplă deseori ca, în grabă, să traducem termenul „moisturising” din descrierea unei creme folosing adjectivul „hidratant”. În substrat însă, regăsim una dintre cele mai frecvente greșeli în îngrijirea tenului. Pielea deshidratată are nevoie de apă, de hidratare, în timp ce pielea uscată are nevoie de ulei, de emoliere. E important să facem această distincție pentru a trata și îngriji corect problemele tenului.
Deși hidratarea dă aspectul moale al pielii, aceasta nu va rămâne așa dacă nu există o barieră de ulei care să protejeze apa de evaporare. Dacă aplicăm ulei pe o piele deshidratată, aceasta va deveni mai netedă, mai suplă, dar îi va lipsi în continuare hidratarea. Pielea deshidratată care primește substanțe emoliente, fără doza de hidratare de care are nevoie, va arăta în continuare ternă. Pielea uscată care este hidratată, dar îi lipsește bariera lipidică va avea o textură mai aspră.
Agenții emolienți, precum untul de shea, uleiul de jojoba, uleiul de migdale, previn pierderea transepidermală de apă, formând o barieră la suprafața pielii. Efectul lor se vede în textura pielii, aceasta devenind mai moale și mai netedă. În timp ce cremele emoliente au formule care sigilează hidratarea în piele, cremele hidratante sunt create pentru a crește conținutul de apă din piele, folosind puterea unor ingrediente higroscopice. Hidratarea și emolierea sunt doi pași diferiți în îngrijirea tenului, ambii însă esențiali în a păstra pielea sănătoasă. Pentru a potența eficiența celor două produse, specialiștii recomandă să ne hidratăm pielea întâi, iar apoi să o emoliem. Există însă formule care le cuprind pe amândouă. Depinde de gradul de deshidratare și de tipul de ten. Tenul gras și acneic poate fi hidratat doar cu acid hialuronic, pe când cel uscat și sensibil necesită o hidratare mai complexă. Tenul uscat are nevoie de cele mai multe ori de creme hidratante pe bază de uleiuri, pe când pentru cel gras poate fi suficientă crema cu formule pe bază de apă. Putem alege creme cu o textură lejeră, ce se absorb rapid, cu o formulă pe bază de apă, cu conținut de acid hialuronic, antioxidanți, vitaminele A, C și E, aloe vera. Acidul hialuronic din compoziția cremelor hidratante este astăzi un ingredient valoros datorită proprietății de a reține cantități mari de apă în țesut, de 1.000 de ori volumul propriu, susținând desfășurarea proceselor normale de regenerare a pielii în condiții optime și întârziind apariția liniilor fine cauzate de lipsa hidratării corespunzătoare.
Formulele de creme, măști sau serumuri care au efect real de hidratare trebuie să conțină o combinație obligatorie de substanțe hidratante care atrag apa din derm în epiderm și agenți ocluzivi care o rețin. Exemple de agenți hidratanți sunt acidul hialuronic, sodium PCA, panthenol, mierea, iar dintre cei ocluzivi, putem menționa glicerina, urea, petrolatul, untul de shea. Uleiurile pot fi folosite pentru emoliere și pentru a păstra hidratarea, însă ele trebuie alese în funcție de tipul pielii. Pielea uscată are nevoie de uleiuri bogate în acizi grași precum cel de macadamia, cocos, argan etc., iar pielea grasă, cu tendință la acnee, are nevoie de uleiuri care reglează secreția de sebum și nu încarcă porii, precum cel de sâmburi de struguri, de jojoba. Ele trebuie aplicate pe pielea curată, încă umedă, imediat după duș, pentru a fi mai bine absorbite.
Dincolo de suprafața pielii
Atunci când ne dorim rezultate rapide, tratamentele de mezoterapie sau, mai nou, cele de mezoterapie virtuală, needle-free, livrează profund în țesut cocktailuri nutritive speciale, ce conțin acid hialuronic, vitamine, peptide și antioxidanți, ajutând la reducerea semnificativă a ridurilor, îmbunătățind textura pielii, redându-i fermitatea și tratând în același timp tenul deshidratat.
Dincolo de cum tratăm deshidratarea „la suprafață”, e important să ne amintim că apa intră în componența pielii în proporție de aproximativ 64% și este esențială în procesul de sinteză a colagenului și formarea filmului hidrolipidic protector de suprafață. „Frumusețea vine din interior” se traduce în acest context în rolul important al consumării unei cantități suficiente de apă pentru un ten sănătos și hidratat. În plus, putem profita de vară și de varietatea de fructe și legume proaspete, cu un conținut ridicat de apă și un aport de vitamine, minerale și antioxidanți pentru un ten care radiază de sănătate.