Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

ForbesForward |
|

Henk Paardekooper, președintele Comitetului Executiv și membru în Consiliul de Administrație al FIRST BANK: România se îndreaptă cu ochii închiși spre o mare criză

„Forbes România” invită antreprenori, manageri și companii să vorbească cum își desfășoară activitatea în această perioada dificilă, cum gestionează situația foarte fluidă, cum își tratează personalul, ce speranțe au, ce temeri și multe alte aspecte vitale.
Henk Paardekooper First Bank

În ce măsură considerați că perioada de după pandemie ar putea reprezenta o oportunitate pentru un nou drum/un nou început pentru România?

După criza financiară din 2008, multe guverne au reacționat prin a își conserva bugetele, adoptând o abordare bazată pe economii și reducând drastic costurile. Deci, practic, pentru a se salva din criză. Nu trebuie să facem aceeași greșeală. De această dată, România trebuie să facă investiții pentru a ieși din criză. Trebuie să investim în construirea viitorului. Să cheltuim bugetul țării cu înțelepciune, dar să cheltuim. Nu cu pensii. Ci să cheltuim cu investiții.

În opinia dumneavoastră, care considerați că sunt domeniile de activitate din România care ar trebui reformate și restructurate, în special după sfârșitul pandemiei?

Infrastructură, tehnologii avansate, dar și domenii de bază, precum educația și sănătatea. Dacă acest guvern are șansa de a face acest lucru, această șansă este acum.

Care credeți că ar fi cele mai urgente măsuri pe care guvernul (autoritățile centrale) trebuie să le ia pentru a revitaliza economia României (după pandemie)?

Așa cum am spus, să investească. Doar să investească. Nu exclud posibilitatea ca datoria guvernamentală a României să fie retrogradată la calificativul „non-investment”. Sunt oarecum puțin surprins că acest lucru nu s-a întâmplat deja. Dar trebuie să înceapă să investească pentru a ieși în cele din urmă din această situație. Altfel, ne îndreptăm cu ochii inchisi spre următoarea criză, cea mai mare, care nu va fi provocată de COVID-19.

Cum își va reveni domeniul dumneavoastră de activitate în urma pandemiei? Estimați o revenire rapidă? Se vor schimba regulile jocului pe piața pe care activați?

Revenirea nu va fi rapidă. Iar regulile jocului nu se vor schimba. Băncile sunt intermediarul și vor rămâne așa. Transformăm economiile în împrumuturi pentru a alimenta economia. Când împrumuturile sunt rambursate, totul este bine, dacă împrumuturile nu sunt rambursate, băncile suferă și, apoi, și economia suferă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii