FacebookTwitterLinkedIn

Henk Paardekooper, președintele Comitetului Executiv și membru în Consiliul de Administrație al FIRST BANK

Oportunitatea pentru România

Henk Paardekooper: După criza financiară din 2008, multe guverne au reacționat prin a își conserva bugetele, adoptând o abordare bazată pe economii și reducând drastic costurile. Deci, practic, pentru a se salva din criză. Nu trebuie să facem aceeași greșeală. De această dată, România trebuie să facă investiții pentru a ieși din criză. Trebuie să investim în construirea viitorului. Să cheltuim bugetul țării cu înțelepciune, dar să cheltuim. Nu cu pensii. Ci să cheltuim cu investiții.

Domenii ce trebuie reformate

Henk Paardekooper: Infrastructură, tehnologii avansate, dar și domenii de bază, precum educația și sănătatea. Dacă acest guvern are șansa de a face acest lucru, această șansă este acum.

Măsuri urgente pentru relansare

Henk Paardekooper: Așa cum am spus, să investească. Doar să investească. Nu exclud posibilitatea ca datoria guvernamentală a României să fie retrogradată la calificativul „non-investment”. Sunt oarecum puțin surprins că acest lucru nu s-a întâmplat deja. Dar trebuie să înceapă să investească pentru a ieși în cele din urmă din această situație. Altfel, ne îndreptăm cu ochii închiși spre următoarea criză, cea mai mare, care nu va fi provocată de COVID-19.

Revenirea domeniului

Henk Paardekooper: Revenirea nu va fi rapidă. Iar regulile jocului nu se vor schimba. Băncile sunt intermediarul și vor rămâne așa. Transformăm economiile în împrumuturi pentru a alimenta economia. Când împrumuturile sunt rambursate, totul este bine, dacă împrumuturile nu sunt rambursate, băncile suferă și, apoi, și economia suferă.