FacebookTwitterLinkedIn

Henk Paardekooper, Președintele Comitetului Executiv și Membru în Consiliul de Administrație First Bank, conturează câteva idei despre cât de profund a fost afectat domeniul bancar și ce planuri au pentru a reveni la “normal”.

Cu o experiență de peste 30 de ani în acest domeniu, a avut oportunitatea de a experimenta toate cele trei crize precum cea din anii ’90, criza economică din anii 2008-2010 și, bineînțeles, criza sanitară din prezent.

Însă, cu toate că alte domenii au fost mai grav afectate de pandemie, sectorul bancar nu a făcut excepție de la regulă.

Henk Paardekooper consideră că domeniul bancar este la fel de important ca și cel al sănătății și spune: “Dacă sistemul bancar s-ar opri, atunci totul s-ar opri, pentru că oamenii nu ar putea să facă plăți și fără plăți nu ar exista supermarket-uri sau un sistem de sănătate”. Așadar, acesta este de părere că bankingul este un serviciu esențial.

În ceea ce privește măsurile pe care le-au luat la nivelul First Bank, CEO-ul băncii spune că, pe lângă cele impuse de autorități, au împărțit banca în două. Mai exact, au lucrat din două sedii, astfel încât, în caz de evacuare a unui sediu, celălalt să poată rămâne funcțional. Iar toate acestea au fost posibile în doar o săptămână. Bineînțeles că s-a implementat și lucrul de acasă, cu toate că a fost mai dificil, având în vedere că sistemul bancar presupune o securitate sporită.

“Pentru a putea lucra de acasă, ai nevoie de echipament. În a doua parte a lunii martie, laptopurile de pe piața românească erau foarte greu de achiziționat. Am reușit să furnizăm mai mult de 500 de laptop-uri, le-am instalat și le-am pregătit să se conecteze la sistemele băncii. Și în două săptămâni, am reușit să avem în jur de 80-85% dintre oamenii din bancă să lucreze de acasă”, punctează președintele First Bank.

Pe de altă parte, Henk Paardekooper punctează și că First Bank este în plin proces de digitalizare. Așadar, în curând vor lansa pe piața și o aplicație de mobile banking cu o mulțime de funcționalități.

“Acest proces de digitalizare și automatizare nu este ceva temporar. Este pur și simplu un mod de viață care va fi acolo pentru totdeauna”, mai precizează el.

Ultimele șase luni au fost o adevărată provocare și pentru industria bancară din România, iar creșterea accelerată a numărului de cazuri confirmate de coronavirus ar putea duce către un al doilea val pandemic, și, astfel la un lockdown total pentru a doua oară. Însă, CEO-ul First Bank spune: “Nu mai este posibil să intrăm pentru a doua oară în lockdown total. Costurile și consecințele economice pur și simplu nu pot fi suportate. Cred că va deveni o criză economică și financiară”.

În plus, acesta susține că, deși oamenii încă nu au fost extrem de afectați financiar de criza sanitară, va exista un punct în care companiile și angajați vor fi loviți cu adevărat de criza ce se prevede. Practic, impactul real al pandemiei încă nu și-a făcut simțit efectul.

Partea bună este că, după criza din 2008, băncile sunt mai bine capitalizate. Însă, economia funcționează la viteză redusă și va veni un moment în care se vor vedea cu adevărat efectele crizei financiare. Mai exact, președintele băncii spune că, din al treilea trimestru criza economică se va instaura gradual.

“Economia nu va reveni la viteză maximă în următoarele 3-6 luni. Așadar, companiile vor începe să se prăbușească, ceea ce va duce la pierderi de locuri de muncă. Și atunci efectele crizei se vor face resimțite”, mai precizează Henk Paardekooper.

Așadar, Henk Paardekooper conchide spunând: “Cred că ceea ce contează cu adevărat este să acceptăm existența virusului. Dar viața trebuie să continue și de asemenea economia trebuie să continue. În caz contrar, consecințele vor fi devastatoare. Trebuie să găsim un echilibru între a rezolva problema virusului și a ne continua viața. Și, în cele din urmă, doar un vaccin va putea <<îmblânzi bestia>>”.