Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Bani și Investiţii |
|

Henk Paardekooper, CEO First Bank: “Programul IMM Invest este doar un prim pas necesar în relansarea și dezvoltarea economiei românești”

Forbes România a invitat comunitatea bancherilor să răspundă la cele mai importante chestiuni privind programul de finanțare guvernamentală IMMINVEST.
 aboneaza-te
Henk Paardekooper

Henk Paardekooper, CEO First Bank

Care sunt principalele surse de finanțare pentru IMM-uri în contextul actual (cu excepția IMM INVEST)? 

“Principalele surse de finanțare pentru IMM-uri rămân aceleași, cele mai accesibile fiind băncile, prin produsele lor destinate finanțării capitalului de lucru și a investițiilor dar și leasingurile.

În perioada pandemiei s-a remarcat o contractare a creditului furnizor acordat, prin reducerea termenelor de plată, motiv pentru care companiile au încercat să-și fluidizeze fluxul de numerar prin accesare de facilități de credit bazate pe scontări/finanțări de instrumente de plată.

De asemenea First Bank a continuat finanțarea tuturor proiectelor investiționale analizate și aprobate înainte și chiar în perioada pandemiei, fiind un partener în cofinanțarea proiectelor din fonduri EU, și nu numai.

O altă sursă imediată de finanțare și susținere a activității curente a companiilor, în contextul actual sunt disponibilitățile lăsate la dispoziția companiilor prin amânarea la plată a creditelor bancare contractate. Pentru a veni în întâmpinarea clienților noștri în această perioadă, First Bank a promovat programe de reeșalonare a creditelor atât pe moratoriu public (reglementat de OUG 37), cât și pe un moratoriu privat (programul băncii).”

Câte IMM-uri au cerut credite până acum la nivelul FIRST BANK? În valoare de cât? În medie, cam cât durează ca o firmă să primească finanțare prin IMM INVEST? De asemenea, câte solicitări de acordare a creditului prin IMM INVEST au fost respinse?

“Numărul de clienți care solicită IMM Invest la First Bank este unul în creștere cu fiecare zi ce trece, în momentul de față acesta depășind 1000 de solicitări. Ne asteptăm la un număr din ce în ce mai mare, acum că produsul este mai clar în piață. Timpul de acordare este undeva la o lună.

Pentru programul IMM Invest, ne-am bucurat să fim prima opțiune a clienților noștri, chiar dacă pentru mulți dintre ei nu suntem banca principală. Numărul de solicitari venite de la clienți IMM care doresc finanțare prin acest program este puțin peste nivelul cotei pe piață pe care banca o are în acest segment.

În această perioadă First Bank acordă și alte tipuri de facilități de credite atât pentru capital de lucru, cât și pentru investiții. Volumul de credite acordat pentru credite non – IMM Invest este peste volumul solicitărilor venite pe acest program.

Timpul de răspuns variază în funcție de dimensiunea, complexitatea și tipul creditului solicitat.”

De ce o firmă este nebancabilă? Având în vedere contextul actual ce soluții de finanțare are o firmă nebancabilă sau care nu se încadrează în condițiile impuse de programul IMM INVEST?

“Analiza eligibilității unei companii nu s-a modificat, în ciuda perioadei pe care o traversăm. Banca consideră că o firmă este nebancabilă sau necreditabilă în urma analizei indicatorilor financiari, comportamentului bancar, a comportamentului în general în afacere, atât ca firmă, cât și ca persoană fizică pentru acționari și administratori.

În cazul în care o societate este considerată nebancabilă și totuși se dorește acordarea unei facilități de credit, aceasta va trebui să aibă un grad foarte ridicat de garantare, punându-se accent pe tipul de garanție (ipoteca, cash-colateral etc).

Companiile care din diferite motive se consideră a fi nebancabile pot totuși să acceseze finanțări de tipul factoring fără recurs (dacă activitatea acestora se pretează la o astfel de finanțare), credite punte care au rambursare certă (scontări adeverințe APIA pentru fermieri și agricultori/ granturi din cofinanțări de proiecte din fonduri UE) sau orice structură de finanțare prin care sursa de rambursare identificată să fie una certa (ex : garanție de la o ‘companie-mamă’).”

Care sunt principalele motive pentru care o bancă nu ar acorda credit prin IMM INVEST?

“Timpul de răspuns/acordare poate fi un dezavantaj pentru client, fluxul de lucru fiind destul de anevoios între FNGCIMM și bănci.

  1. Birocrația programului
  2. Faptul că procesul de obținere a garanțiilor nu este la nivelul de digitalizare existent la această dată în foarte multe bănci românești, ceea ce presupune resurse suplimentare de procesare în sistemul bancar și implicit costuri suplimentare. Mai ales pentru creditele și garanțiile mici trebuie să trecem printr-un proces birocratic de introducere manuală a informațiilor într-o platformă care funcționează încet (se blochează frecvent) și apoi să așteptăm aprobarea.”

Ce îmbunătățiri ați aduce dvs. programului IMM INVEST?

 “Ar trebui scoase verificările inițiale făcute de FNGCIMM, care durează spre o săptămână și care nu au impact asupra analizei băncii. Se solicită multe documente pe parcursul procesului și cu o strictețe foarte mare.

Digitalizarea întregului proces de colectare a informațiilor necesare în obținerea garanției FNGCIMM: dezvoltarea platformei FNGCIMM astfel încât să poată interacționa în timp real și să-și preia informațiile necesare din alte baze de date, să se interconecteze cu băncile, astfel încât să se reducă timpul de procesare și eroarea umană de introducere și verificare (ex: extragere informații bilanț de pe site MF, informații datorii la buget solicitat de pe site ANAF, verificarea grupului/companii legate de pe site ONRC, etc).”

Considerați că programul IMM INVEST a fost suficient pentru sprijinirea IMM-urilor de la debutul pandemiei? De ce?

“Programul IMM Invest este unul binevenit în această perioadă și este de ajutor pentru companii. Acoperă marea majoritate a nevoilor clienților, oferă avantajul dobânzii subvenționate și conferă un confort mai ridicat și instituțiilor bancare.

Programul IMM Invest este doar un prim pas necesar în relansarea și dezvoltarea economiei românești.

Mediul de afaceri are nevoie de soluții și programe viabile de finanțare, atât din surse europene cât și guvernamentale.”

Cum arată un program ideal de finanțare din punctul dvs. de vedere atât pentru IMM-uri, cât și pentru companii mai mari?

“Progamul ideal ar fi acela în care băncilor le-ar fi alocate plafoane de garanție globale din care acestea să utilizeze garanții aprobând creditele fără să mai fie nevoie de aprobarea FNGCIMM pentru fiecare garanție în parte. Băncile ar trebui să verifice un număr cât mai mic de criterii de conformitate pentru eligibilitatea companiilor la garanții.”

Cum s-ar putea implica Guvernul mai mult pentru sprijinirea mediului de afaceri în ceea ce privește sursele de finanțare?

“Programe de educare și sprijinire a IMM-rilor în vederea contractarii de fonduri UE care să ducă la creșterea gradului de absorbție a României, deoarece economia românească are nevoie de investiții în digitalizare, transport/ logistică, industrie și producție, sănătate, educație – sectoare care pot absorbi forța de muncă.

Găsirea de soluții eficiente în vederea relansării economiei românești post pandemie prin alocarea eficientă a fondurilor europene în programe destinate exercițiului financiar 2021 – 2027″.

Datele și informațiile din acest material au fost furnizate în luna iulie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii