FacebookTwitterLinkedIn

 Prețul mediu al unui hectar de teren arabil în Franța este de 6.080 de euro, cu 1.083 de euro mai puțin decât în România. În Hexagon, prețul mediu este mult sub a altor țări învecinate, iar un factor de influență este disponibilitatea, în condițiile în care Franța are cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, aproape 30 de milioane de hectare, potrivit datelor Eurostat, citate de Digi24. România a început să înregistreze o creștere accelerată începând cu 2011, când prețul mediu era de doar 1.366 de euro pe hectar.

Nivelul din țara noastră este substanțial peste cel al multor țări din regiune. Bulgaria depășește cu puțin 5.000 de euro pe hectar, în timp ce Ungaria este sub acest prag, iar Slovacia este mai jos, sub 4.000 de euro.

Datele valabile plasează Croația pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu un preț mediu de nici 3.500 de euro pe hectar. În Olanda, în schimb, un hectar are un preț mediu de 69.632 euro.

Eurostat subliniază că preţul terenului arabil depinde de mai mulţi factori precum legislaţia naţională, climă, apropierea de reţelele de transport, calitatea solului, sisteme de irigaţii precum şi de cerere şi ofertă. În toate regiunile Uniunii Europene, terenul arabil este mai scump decât pajiştile.

Terenul arabil al României se ridică la 8,2 milioane hectare și reprezintă 62% din totalul suprafeței agricole