FacebookTwitterLinkedIn

Talentul și versatilitatea i-au permis lui Alberto Pinto să-și pună semnătura pe proiecte foarte diverse, pe care le-a abordat într-o gamă la fel de variată de stiluri. Astăzi, afacerea este condusă de sora fondatorului, Linda Pinto, care i-a fost alături încă de la început.

Linda Pinto fotografiată de Gonzalo Machado

Aveați 17 ani când ați plecat din Maroc la Paris, să vă ocupați de galeria de artă a fratelui dvs., Alberto. Ce știați despre artă și conducerea unei galerii de artă la acel moment?

Am avut norocul să călătoresc mult împreună cu părinții mei, să vizitez muzee și castele vechi din Europa, astfel încât cunoștințele mele despre artă erau destul de solide. Înainte să încep să lucrez pentru galeria lui Alberto, mi-am terminat studiile la Paris și mi-am luat bacalaureatul. La acea vreme, galeria era mai degrabă un spațiu care expunea mobilier contemporan.

Care au fost provocările începutului pentru o tânără pasionată de artă care conduce o glarie în Paris?

Fiind vorba de o galerie care vindea mobilier produs de designer, cea mai importantă provocare a fost să înțeleg exact și repede ce-și doreau clienții – ca și astăzi, de altfel.

Ați copilărit în Casablanca, un oraș cu un farmec atemporal. Cum a fost copilăria dvs.? Ce aveați în comun cu Alberto, care erau lucrurile asupra cărora nu erați de acord?

Copilăria mea a însemnat fericire, libertate, prieteni și mult soare. Alberto era cu șase ani mai mare decât mine. Îl admiram foarte mult și mă țineam după el peste tot, ceea ce uneori îl deranja. Trebuie să-ți spun că lui Alberto, încă de când era adolescent, îi plăcea să cumpere diverse obiecte de artă de la piața de vechituri. Prin intermediul lui am intrat și eu în lumea artei.

O lecție de viață primită de la părinți sau de la bunici?

Cea mai valoroasă lecție a fost un amestec de dragoste, înțelegere și generozitate. Am învățat de la ei să apreciez cu adevărat familia, cu părinții, cei trei frați, unchi și mătuși și veri împreună cu care petreceam la toate aniversările și sărbătorile importante.

Se poate vorbi despre un moment anume când ați fost convinsă că galeria fratelui dvs. va avea succes?

Cam tot ce era prezentat în galerie era selectat de ochiul atent de cunoscător al fratelui meu și, în general, erau obiecte foarte vandabile. Când a început să primească comenzi din toată lumea, inclusiv de la clienți celebri, iar numele său să devină cunoscut în cercurile regale, ale șefilor de stat și ale marilor oameni de afaceri, am știut că suntem pe calea cea bună.

Ați lucrat peste 30 de ani împreună cu fratele dvs. E destul de neobișnuit astăzi ca două persoane să reușească să colaboreze sau să se înțeleagă o perioadă atât de îndelungată. Cum ați reușit să păstrați buna relație cu Alberto atât timp?

Pur și simplu, ne completam. El avea talentul și geniul său; eu îl admiram nespus, iar el avea foarte multă încredere în mine, a fost dintotdeauna convins că pot conduce afacerea.

Fratele dvs. s-a stins în 2012. Care a fost momentul cel mai dificil după moartea lui?

Cel mai greu a fost să decid dacă să mergem înainte sau să ne oprim. Nu poți ști dacă o companie poate funcționa fără omul care a fondat-o.

Ce v-a motivat să mergeți mai departe?

Am decis să păstrăm viu numele fratelui meu, munca lui, și totodată să ținem aproape echipa cu care am lucrat și care, în timp, a devenit o a doua familie. Aventura noastră continuă. Astăzi, șapte ani mai târziu, știu că am luat decizia corectă.

Aventura dvs. înseamnă astăzi proiecte de design interior în stiluri foarte diferite pentru case, hoteluri, iahturi și avioane private, o linie proprie de mobilier, seturi și accesorii pentru masă și o editură. Care dintre aceste domenii vă e mai aproape de suflet?

Nu pot să aleg, toate aparțin aceluiași univers care pune stilul de viață pe primul plan și oferă un anumit mod de a privi lucrurile.

Ce vă place cel mai mult să faceți?

Fiecare zi e diferită, fie că sunt la birou sau călătoresc. Prezentarea proiectelor noastre în fața clienților a fost întotdeauna un moment emoționant. Mulțumirea mea este acel moment când clientul vede pentru prima dată propunerea noastră și o întâmpină cu o exclamație de plăcere.

Care este lucrul care vă face să vă începeți ziua cu un zâmbet?

De felul meu, sunt o fire optimistă. Simplul fapt că merg în fiecare zi la birou, unde mă întâlnesc cu echipa mea și lucrez împreună cu ea, este o sursă de energie.

Ce anume definește stilul Alberto Pinto?

Eclectismul, creativitatea, grandoarea, generozitatea. Culoarea, rigoarea, respectul, calitatea. Un extraordinar simț al detaliului, care se mai regăsește poate doar în creațiile haute couture.

Există în activitatea dvs. ceva ce a rămas neschimbat de la început?

ADN-ul este același fiindcă am învățat cu toții alături de Alberto și încercăm în fiecare zi să fim fideli stilului său și să-i păstrăm viziunea nealterată.

Clienții dvs. sunt familii regale, aristocrați, proprietari de mari companii. Ne puteți povesti despre o întâlnire memorabilă cu unul dintre aceștia? Cineva care să vă fi impresionat cu o viziune, sau să vă fi surprins cu o cerință anume?

Toți mă impresionează, indiferent cine este clientul nostru – persoana respectivă devine importantă din momentul în care ne este client.

Cât despre solicitările neobișnuite, știți foarte bine că într-un avion nu poți găti – mâncarea e doar încălzită. Ei bine, unul dintre clienții noștri a vrut în mod specific ca bucătarul său personal să poată găti la wok. Din punct de vedere tehnic, a fost o mare încercare.

Reușita dvs. a venit cu un preț?

Este o afacere de mari dimensiuni și, desigur, avem mereu probleme dintre cele mai neașteptate de rezolvat. Agenda mea este plină pe câteva luni de acum încolo și mi se pare că timpul mi-o ia mereu înainte.