FacebookTwitterLinkedIn

Partidele politice nu s-au îngrămădit în această campanie electorală să comande producerea și difuzarea de spoturi TV cu ajutorul cărora să convingă electoratul. Pentru că spotul electoral pe televiziune nu mai folosește la nimic în aceste vremuri digitale.

În perioada 11 noiembrie – 5 decembrie a.c., doar trei televiziuni au difuzat spoturi electorale – România TV, B1 TV și Realitatea TV – pentru patru partide: PSD, PNL, PMP și PRU, acesta din urmă fiind partidul deputatului Sebastian Ghiță, care deține televiziunea România TV. (Cu siguranță, difuzările Partidului România Unită au fost „moca” pe România TV).

În perioada analizată, cele trei televiziuni au avut 1.044 de difuzări pentru cele patru partide, care au acumulat 655 puncte de audiență la nivel național (Gross Rating Point – GRP) pentru toate spoturile, conform monitorizărilor din sistemul de măsurare Kantar Media. Volumul de audiență este extrem de mic și nu poate fi comparat nici cu cea mai săracă și zgârcită campanie comercială TV.

Partidului România Unită (PRU) este partidul cu cele mai multe difuzări în perioada analizată: 432. Mai mult de jumătate de difuzări (240) au fost realizate pe România TV. Unul dintre spoturile PRU poate fi inclus în categoria horror, în care partidul promite sub figura lui Vlad Țepeș o aministie fiscală și o aministie penală, sub sloganul „bănăstare, nu dosare!”

Aproximativ 32,4% dintre români au văzut cel puțin o dată spoturile din campania PRU. Este cel mai mare reach (%) dintre partidele cu difuzări de spoturi TV.

VEZI AUDIENȚA TELEVIZIUNILOR LA NIVEL NAȚIONAL – NOIEMBRIE 2016

Partidul Mișcarea Populară (PMP), partidul lui Traian Băsescu, a comandat 254 de difuzări, care n-au acumulat nici măcar o sută de puncte de audiență (94 GRP-uri). Pe B1 TV au mers 112, la România TV s-au dat 30 și pe Realitatea TV, 56 de difuzări. Circa 21,5% dintre români la nivelul național au văzut cel puțin o dată un spot din campaniei video PMP.

Partidul Social Democrat (PSD) a avut în perioada analizată 182 de difuzări care au acumulat 126 puncte de audiență la nivel național. Din portofoliul de spoturi PSD se remarcă o altă producție horror, cel cu „testul la poligraf”. Cel mai mare „consum”, dacă se poate spune așa!, a fost pe Realitatea TV (84 de difuzări), urmat pe România TV (60) și B1 TV (38). Campania video a PSD a atins un reach de 23,9%, al doilea după PRU.

Partidul Liberal Național (PNL) a avut 172 de difuzări care au acumulat doar 37 puncte de audiență la nivel național (GRP-uri). Distribuția spoturilor a fost: 76 pe B1 TV și 96 pe Realitatea TV. De remarcat că PNL n-a difuzat pe România TV, probabil nu s-a înțeles la preț cu Ghiță. Circa 12,2% dintre români la nivel național au văzut un spot din campania video PNL cel puțin o dată.

VEZI AUDIENȚA TELEVIZIUNILOR ÎN URBAN – NOIEMBRIE 2016