Cautare
, Contributor

Artă & Cultură |
|

Hai la cinema!

B-est_IFF.jpg
În perioada 15-21 aprilie 2013 are loc cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Bucureşti”. Pentru toţi iubitorii cinema-ului de artă, acest festival oferă prilejul de a viziona filme premiate la marile festivaluri din lume şi pelicule care nu vor intra în cinematografele din ţara noastră.

B’est IFF – cel mai vechi festival competitiv din Capitală dedicat filmului de lungmetrajcare din 2009 se desfăşoară sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României – va fi găzduit, vreme de o săptămână, de către Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Român şi Sala Elvira Popescu. Festivalul de la Bucureşti reprezintă o adevărată sărbătoare cinematografică, care se va deschide luni, 15 aprilie, cu proiecţia în avanpremieră în România a filmului Jagten/Vânătoarea, regizat de danezul Thomas Vinterberg şi laureat, în 2012, la Cannes cu premiul pentru Cel mai bun actor (Mads Mikkelsen), precum şi la Premiile Academiei De Film la categoria Cel mai bun scenariu.

După o selecţie atentă, Andrei Creţulescu, directorul artistic al festivalului, a hotărât că în competiţia oficială vor concura şapte titluri, prezentate în premieră în România: Blancanieves/Albă ca Zăpada (câştigător al nouă premii Goya şi propunerea Spaniei la Oscarul pentru film străin), Compliance/Supunere (film al noului val de regizori americani independenţi, lansat la Sundance), Epilogue/Epilog (film descris de critică drept „un Amour mai puţin disperat”, regizat de israelianul Amir Manor), Love Building (debutul în regie al unuia dintre cei mai prolifici regizori români de scurtmetraje, Iulia Rugină), Sightseers/Excursioniştii (premiat la Sitges pentru Cea mai bună actriţă şi Cel mai bun scenariu), The Color of the Chameleon/Culoarea Cameleonului (debutul în regie al bulgarului Emil Christov) , Wrong/Greşit (în regia canadianului Quentin Dupieux).

În afara competiţiei, vor exista o serie de proiecţii speciale şi invitaţi de marcă. Printre aceştia se numără cineastul israelian Amos Gitai – care va prezenta la Bucureşti filmul Free Zone/Zonă liberă (2005), cu Natalie Portman, Hana Laszlo, Hiam Abbass şi Carmen Maura în rolurile principale – şi producătorul italian Grazia Volpi – care va reprezenta cel mai recent film al lui Paolo şi Vittorio Taviani, Cesare deve morire/Cezar trebuie să moară, câştigător al Ursului de Aur în 2012, la Berlin, prezentat în exclusivitate şi în premieră la noi, pe 21 aprilie 2013.

Tot în exclusivitate, în cadrul secţiunii necompetitive „Panorama” va fi proiectat şi filmul Searching for Sugar Man (premiat în 2013 cu Oscarul pentru Cel mai bun documentar de lungmetraj), precum şi alte două dintre cele mai titrate filme din 2012: Superstar (în regia francezului Xavier Giannoli, cîştigător în 1998 al Palme d’Or pentru scurtmetrajul L’interview) şi On the Road (ecranizat după romanul lui Jack Kerouac, regizat de brazilianul Walter Salles – laureat cu Ursul de Aur şi premiul BAFTA, în 1998, pentru Central do Brasil).

În cadrul festivalului, vor fi acordate Premii de Excelenţă regizoarei Elisabeta Bostan, precum şi actorilor Victor Rebengiuc şi Mircea Diaconu. Cu această ocazie, vor fi proiectate filmele Niki Ardelean, colonel în rezervă (regia: Lucian Pintilie, scenariu: Cristi Puiu şi Răzvan Rădulescu) şi, la secţiunea „Filmele copiilor”, Veronica (1972), Zâmbet de soare (1988) şi Campioana (1990).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii