FacebookTwitterLinkedIn

Gyula Fater, CEO OTP Bank România

Evoluția companiei într-un cuvânt

Agil este cuvântul care poate descrie evoluția OTP Bank, a echipei și a felului în care am răspuns la provocările acestui an. A fost un an dur, dar am dat dovadă de agilitate, reușind să ne extindem portofoliul de credite cu 14%.

La începutul anului, am avut aproape trei luni în care întreaga economie și-a desfășurat activitatea în mod normal, apoi, după șocul din luna martie, a trebui să ne adaptăm rapid, să găsim soluții pentru a putea lucra la fel de eficient și să ne ducem la capăt proiectele.

2020 a impus un ritm alert, prin nevoia de transformare și adaptare, iar răspunsul nostru a fost prompt, plin de inovare și de proiecte de investiții implementate.

În luna martie, am evaluat impactul acestei epidemii asupra strategiei de dezvoltare a OTP Bank, Apollo, și am decis să mergem mai departe cu proiectele planificate, să constituim provizioane serioase pentru riscul adus de Covid-19 și să continuăm investițiile.

Ne-am pregătit de la început, am asigurat premisele funcționării sigure a agențiilor OTP Bank, am trecut la telemuncă și cu toții am învățat să ne adaptăm la noile condiții de muncă. Aceste condiții au ajutat pentru că echipele noastre au fost nevoite să lucreze mai îndeaproape pentru a compensa faptul că lucrăm de acasă, situație care de fapt a dus la consolidarea relației și a crescut performanța. Astfel, am reușit pe parcursul anului să extindem rețeaua prin inaugurarea unei noi agenții, am continuat digitalizarea portofoliului și am inovat prin produse și servicii noi;am introdus noi instrumente bancare, dar poate cea mai mare realizare este faptul că ne-am îndeplinit misiunea corect, aceea de a finanța clienții și economia locală.

În martie, am putut oferi o plasă de siguranță clienților, implementând rapid moratoriul Guvernului și continuăm să participăm la programele guvernamentale de finanțare. Un exemplu este chiar IMM Invest, unde am obținut două majorări succesive a plafonului de garantare alocat.

Putem spune că am atins și am implementat majoritatea punctelor din strategia noastră de dezvoltare, lucru pe care vom continua să-l facem și în 2021. Pandemia a influențat modul în care obișnuiam să funcționăm, iar pentru a putea implementa planul de afaceri a fost nevoie cu siguranță de mai multă implicare, de un efort suplimentar din partea echipelor, precum și costuri mai mari, corelate cu nevoia de siguranță sanitară în întreaga rețea OTP Bank.

Cele mai importante lecții

Am învățat cât de vulnerabili suntem, atât în afaceri, cât și în viața personală. Dar chiar și cu această slăbiciune suntem capabili să depășim situații foarte grele, cum ar fi această pandemie. Cu o echipă puternică și un stil de conducere corect și incluziv, cred că acest lucru va face diferența în 2021.

Prestația autorităților

În privința programelor gândite pentru susținerea companiilor și a economiei locale, rezultatele acestor programe ne arată foarte bine cât de potrivite și eficiente sunt. IMM Invest are un succes foarte mare și este una dintre principalele pârghii prin care sunt sprijinite economia, companiile antreprenoriale, investițiile și inovația.

OTP Bank este una dintre cele mai active bănci în cadrul programelor guvernamentale, fiind partener atât pentru IMM Invest, cât și pentru IMM Leasing sau pentru programul de garantare derulat prin Eximbank pentru companiile mari.

Strategia de business pentru 2021

Strategia OTP Bank, denumită Apollo, trasează linia de dezvoltare a băncii până în anul 2024, cu obiectivul atingerii cotei de piață de 5% prin dezvoltarea pe toate segmentele de business. Dorim să ne dezvoltăm organic, am introdus linii noi de business, precum Direcția Micro, care se ocupă în cadrul OTP Bank de finanțarea și consilierea companiilor mici, antreprenoriale, cu afaceri de până la 1 milion euro anual. De asemenea, investim în creșterea rețelei și a numărului de clienți activi, precum și în dezvoltarea portofoliului de produse și servicii bancare, pentru a oferi o experiență de banking completă, atât offline, cât și digital.

Provocări în 2021

Sunt optimist: în 2021 vom câștiga lupta împotriva Covid-19. Dar sunt și realist, viața după această pandemie nu va mai fi la fel ca înainte. Și nu mă refer aici la restricții precum necesitatea de a mai purta măștile o perioadă. Mă refer la impactul social. Trăim într-o lume complet nouă de aproape un an. Aceste schimbări au un impact semnificativ asupra societății noastre și asupra noastră ca indivizi. Am aflat, de exemplu, că telemunca este posibilă. Și am aflat, de asemenea, că un mic virus ne poate paraliza viața în câteva săptămâni.

2021 va fi anul în care trebuie să înțelegem modul în care COVID-19 ne-a schimbat viața. Cu cât înțelegem mai repede, cu atât mai repede putem spune care va fi cea mai mare provocare reală din deceniul nostru.