FacebookTwitterLinkedIn

Gyula Fatér, CEO OTP Bank România

Oportunitatea pentru România

Gyula Fatér: Perioada post-pandemie va fi diferită față de tot ce am trăit până acum. Va reprezenta o provocare, dar și o oportunitate pentru fiecare țară, inclusiv a noastră. Anumite reguli de bază au fost puse sub semnul întrebării și nimeni nu știe încă dacă trebuie rescrise complet. Un exemplu ar fi lanțurile de aprovizionare globale care s-au dovedit a fi vulnerabile. O opțiune este crearea unui lanț mai scurt, mai apropiat fizic de marile piețe. Aceasta este cu siguranță o oportunitate pentru țările care sunt în Uniunea Europeană și sunt capabile să producă la un nivel de costuri moderat.

Domenii ce trebuie reformate

Gyula Fatér: În perioada stării de urgență am putut vedea capacitatea fiecărui sector economic de a rezista unui eveniment atât de neașteptat și care modifică structural modul de activitate. Odată cu relaxarea situației, atenția generală va fi orientată către cum arată acum economia locală, cum ne adaptăm, reconstruim, și, nu în ultimul rând, cum ne vom proteja față de o asemenea situație în viitor. „Partea bună” a oricărei crize este reprezentată chiar de lecțiile pe care le primim cu toții.

Această criză pandemică ne-a demonstrat că un sistem sanitar solid și platformele digitale moderne sunt valoroase atât pentru economie, cât și pentru securitatea națională. Dincolo de ele, există un sector care va fi cheia în modelarea viitorului. Cred că mediul privat are capacitatea de a vedea oportunități, de a contura un nou drum, în primul rând pentru că are mijloacele și puterea unor răspunsuri rapide, ce izvorăsc din orientarea antreprenorială. Un lucru care ar putea fi revizuit în viitor este rolul micilor antreprenori, creșterea capacității lor de a fi mai competitivi și moderni. Iar aici este un punct cheie, dacă reușim să susținem IMM-urile să se reinventeze, să-și reia activitatea, înseamnă că am înțeles cu toții ce este important. Nu uităm companiile mari, de mii de angajați, multinaționalele, însă aici este o diferență de capacitate, de putere economică, iar ele au la îndemnă mai multe resurse proprii pentru a se adapta. Acesta este motivul pentru care există un decalaj mare de modernizare între companiile mari și mici.

Măsuri urgente pentru relansare

Gyula Fatér: Sectorul bancar, inclusiv OTP Bank, a reacționat prompt și a investit în diferite programe menite să ajute și să finanțeze activitatea companiilor. IMM Invest funcționează, unele procese încă se reglează, dar în curând vom vedea și primele rezultate. Cu toate acestea, volumul fondurilor disponibile pare să fie mai mic decât cererea.

Pe domenii de activitate, impactul pandemiei este diferit, în funcție de cum au putut companiile să-și continue activitatea, de capacitatea și gradul de dezvoltare la care a ajuns fiecare sector. Activitatea economică va reveni, băncile o vor susține, vor acorda finanțări și mă aștept ca recuperarea să fie rapidă. Dar avem domenii critice, care ne-au arătat că nu pot funcționa corect în formula actuală. Unul dintre ele este sănătatea. Mediul privat a simțit și a acționat. Este normal, este vorba de solidaritate, pentru că un angrenaj nu poate funcționa fără toate piesele.

Educația, în special educația financiară, și digitalizarea, sunt alte două zone în care este nevoie de investiții și implicare. Mediul privat, în special băncile, se ocupă deja de câțiva ani de ceea ce înseamnă educație financiară, așa cum o face și OTP Bank prin Fundația Dreptul la Educație și prin OK Center, primul centru din România dedicat educației financiare. Însumat, sectorul bancar a adus noțiunile financiare în viața a zeci de mii de români, dar mai avem cu toții de lucru.

Reducerea vulnerabilității unui domeniu sau a unei economii depinde și de cum exploatăm noile tehnologii. Deja de două luni băncile interacționează cu clienții lor în mare parte în mediul digital. Și pot să facă asta datorită investițiilor ultimilor ani, dar și a proiectelor pe care cu toții le-am accelerat în perioada asta și care ne-au ajutat să putem răspunde miilor de cereri din partea clienților.

Revenirea domeniului

Gyula Fatér: În privința sectorului bancar, mă aștept la o revenire relativ rapidă analizând datele disponibile în prezent. În calcul sunt mai multe variabile: cât de rapid ne adaptăm la funcționarea în „noul normal”, dacă vom mai avea sau nu un nou val în această pandemie, și, cel mai important, de rapiditatea cu care este dezvoltat un vaccin pentru acest virus, pentru că probabil pentru prima oară într-o criză economică, depindem de oamenii de știință.

Regulile jocului acum, și nu doar în domeniul financiar, sunt în flux, în adaptare, iar fiecare țară sau regiune economică caută soluții proprii. Este important și acest exercițiu de conlucrare strânsă între autorități și mediul privat, pentru că se creează un nou mod de lucru, avem un transfer de informații și know how, și vedem că ritmul de transformare poate fi accelerat. Bankingul local are puterea să revină rapid, iar noile reguli se vor decanta după ce vom trece de această pandemie.