FacebookTwitterLinkedIn

Evident că Active Watch are dreptate când remarcâ turpitudinea politicianului care se ascunde în felul acesta în mod convenabil de întrebările incomode. ONG-ul pune la index declarația Premierului, într-o ecuație în care, puse împreună, „dreptul-cetățeanului-de-a-fi-informat”, „patronul-de-presă-corupt” și „jurnalistul-onest-care-și-face-meseria” fac suma dezastrului.

Active Watch nu menționează însă aspectul economic, o „variabilă” esențială mai ales în pseudo-economia noastră de piață în care statul supraimpozitează toate domeniile de activitate și fără de care această discuție a datoriilor față de stat nu are niciun sens. Pentru că, în cazul presei, supraimpozitarea este echivalentă cu un adevărat genocid la adresa democrației.

Dar haideți să dăm cifre ca să arătăm că „patronul de presă de cele mai multe ori corupt” este, de fapt, „PATRONUL DE PRESĂ ÎMPINS SPRE CORUPȚIE PRIN TAXE ȘI IMPOZITE”.

Să presupunem că patronul încasează 100 de lei pe lună din abonamente sau din publicitate, resursele considerate oneste pentru orice tip de presă, și se gândește el, generos, să plătească un jurnalist din banii aceștia.

Din start, decizia costă compania de presă procentul de 24% – TVA pe suma încasată – deoarece ea este scoasă din circuitul cheltuielilor care se fac pe facturi – de utilități, servicii, materii prime și materiale etc., purtătoare de TVA. Mai rămân, așadar, 76 de lei din care patronul poate să plătească angajatul.

Conform site-ului efin.ro, din cei 76 de lei „cost total firmă” statul ia în continuare 16,5% taxe și impozite de la angajat (cu deducere personală inclusă) și alți 34,8% de la patron.

Ecuația ne arată de această dată că cel mai mare hoțoman din economia românească este chiar statul acestor Guverne, de-a stânga și de-a pseudo-dreapta, moștenitoarele statului socialist reformat într-o democrație complet schimonosită economic, de 25 de ani.

Patronii de presă hoți? Probabil. Dar hoția statului care ia dintr-o sută de lei destinați plății salariilor 59 de lei taxe de la patron și angajat și lasă doar 41 de lei în mâna jurnalistului numiți-o dvs., că eu nu-mi mai găsesc cuvintele!

Ca să revenim la cuvintele din urecheala Active Watch la adresa lui Ponta, „ciorba (adeseori stricată)” a patronului este de fapt o ciorbă acrită cu bună-știință de toate Guvernele, de toate culorile, care s-au succedat la conducerea României în ultimii 25 de ani.

Atacul Premierului la democrație nu mai este unul involuntar, așa cum presupune Active Watch, ci este unul direct care vine din tolerarea și perpetuarea unui sistem fiscal construit astfel ca presa care-și plătește datoriile să fie secătuită în vederea falimentului și patronul care nu-și plătește datoriile (așteptând clemența unui sistem clientelar cu originile în colectivizarea forțată și socialismul științific) să fie pus la stâlpul infamiei.

Mihai Pavelescu este editor Media Expres.