Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Guvernul a prelungit emisia analogică terestră în banda VHF până la 31 decembrie 2016

Guvernul a adoptat la 10 iunie un act normativ ce permite continuarea emisiei terestre a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvențe radio 174-230 MHz, cunoscută și ca banda VHF (acronim de la Very High Frequency), cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016, atât pentru postul public de televiziune, cât și pentru posturile private de televiziune ce emit în această bandă, informează Media Expres.
Televiziune

Continuarea emisiei în această bandă de frecvențe radio este posibilă în baza unui acord tehnic, eliberat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, cu respectarea următoarelor condiții cumulative: nu produce interferențe stațiilor de radiocomunicații ce utilizează spectrul radio în conformitate cu angajamentele internaționale la care România este parte; nu beneficiază de protecție radio din partea stațiilor de radiocomunicații ce utilizează spectrul radio în conformitate cu angajamentele internaționale la care România este parte; la data intrării în vigoare a legii, frecvenţele radio pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic în banda VHF să fi fost deja alocate/repartizate.

De asemenea, Guvernul a permis prelungirea licențelor audiovizuale acordate conform Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, pentru emisia terestră a serviciilor publice de radiodifuziune, cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016.

După acest termen, utilizarea frecvențelor radio pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice de radiodifuziune, este condiționată de obținerea unei licențe de emisie în condițiile legii.

Licența de emisie va fi valabilă 9 ani și va fi acordată în condițiile prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, aprobată, cu modificări și completări, prin Legea nr. 140/2012, cu modificările și completările ulterioare.

Guvernul precizează într-un comunicat de presă că decizia privind continuarea temporară a emisiei pe cale radio terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvențe radio 174-230 MHz, a fost luată având în vedere că implementarea rețelei de comunicații electronice necesară pentru furnizarea serviciilor publice de televiziune în sistem digital terestru este întârziată.

La Conferinţa Regională pentru Radiocomunicaţii (RRC) de la Geneva în 2006, România a semnat, alături de aproximativ 100 de alte state, un Acord care  prevede că nicio emisie de televiziune analogică terestră nu va mai fi protejată după data de 17 iunie 2015, locul acestora urmând să fie luat de transmisiile digitale de televiziune. Odată cu stabilirea unei date de încetare a emisiilor analogice au fost avute în vedere şi considerentele tehnice care fac ca o eventuală coexistenţă a celor două sisteme să nu fie posibilă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii