FacebookTwitterLinkedIn

Proiectul, implementat de Total Waste Management, parte din grupul de reciclare Green Group, are o valoare totală de 4 milioane de euro.

Acest proiectul constă în dezvoltarea și implementarea unei infrastructuri inteligente de colectare în 25 de orașe mari din România, cu obiectivul de a prelua anual peste 15.200 de tone de deșeuri de ambalaje și echipamente electrice și electronice, care să ajungă în fabricile de reciclare din țară.

„Norvegia și-a stabilit ca obiectiv de dezvoltare să devină una dintre cele mai inovative și verzi economii din lume. Optimizarea industriilor existente, încurajarea antreprenoriatului și a investițiilor în eco-inovare, dezvoltarea și implementarea de tehnologii noi, toate acestea sunt câțiva din pașii făcuți de Norvegia în vederea promovării unei economii verzi. În linie cu strategiile interne, Norvegia este decisă să contribuie la optimizarea economiilor altor state europene, cum este și România. Dezvoltarea durabilă este o preocupare globală. Proiectul prezentat astăzi este o inițiativă de ultimă oră în gestionarea deșeurilor în România, integrând atât colectarea selectivă a deșeurilor, cât și activități de procesare”, a declarat doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România.

„Prin acest proiect, vrem să transmitem două mesaje importante: faptul că deșeurile au valoare și că ele ajung sigur la reciclare. Oamenii sunt încurajați să folosească sistemele noastre primind vouchere de reducere la cumpărături cu valoarea deșeurilor aduse, eliberate automat după introducerea reciclabilelor în aparate. Voucherul este de fapt garanția că deșeurile au fost înregistrate și vor ajunge pe drumul cel mai scurt în fabricile de reciclare. Cei care nu doresc recompensa, au opțiunea de a redirecționa valoarea primită către o cauză socială”, a declarat Constantin Cristea, General Manager al Total Waste Management.

Până la ora actuală, au fost instalate 11 puncte de colectare în București, Brașov, Sibiu, Oradea, Drobeta Turnu Severin, Iași, Suceava, Brăila, Focșani, Pitești și Ploiești, urmând ca până la finalul anului să fie instalate restul punctelor de colectare. Prin cele 11 puncte de colectare, au fost recuperate aproximativ 1300 de tone de materiale reciclabile, dintre care dintre care 17 milioane de sticle PET, 125,000 de doze de aluminiu, 100,000 de sticle, 353,000 de kilograme de electronice și 154,000 de kilograme de hârtie și carton.

Toate materialele colectate sunt transportate în fabricile de reciclare din România partenere în proiect, precum Greentech, Romcarbon, Greenweee, Greenlamp, Greenglass Recycling, Vrancart, Ecopaper Zărnești, AMEP și alții.

Primul proiect de acest tip a fost lansat în 2013 la Buzău, din fonduri private, de către Green Group,  Totodată, grupul a mai implementat în 2014, tot din fonduri private, alte 2 stații de acest tip, la Carrefour Băneasa și Carrefour Vitantis.