FacebookTwitterLinkedIn

Programul de guvernare cu care PSD-ul a câștigat alegerile din decembrie 2016 prevedea că din aprilie 2017 România va avea un Cod economic, va include Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea evaziunii fiscale și Legea societăților comerciale.

Ionuţ Mişa, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a precizat, în cadrul unui eveniment pe teme de fiscalitate organizat de firma de audit şi consultanţă fiscală PwC România, că Guvernul încercă să se încadreze în acest termen, proiectul fiind deja în lucru, într-o primă formă:

Procesul a început deja, suntem în grafic. Codul economic va cuprinde integral niște capitole. Unul se va referi la Codul fiscal, altul la Codul de procedură fiscală și așa mai departe. Ne dorim mai mult decât de a preluat fiecare dintre legi și a le trece într-o lege mai mare în care să se regăsească toate. Nu vor fi în forma actuală. Este o reașezare. Este posibil să existe și o renumerotare. Dorința este de a introduce și modificări, cel puțin cele trecute în programul de guvernare. Ideea este să lucrăm, în primul rând, pe aceste legi, și să încercăm să le facem cât mai facile, cât mai ușor de înțeles pentru mediul economic. În viitor, se dorește crearea unui cadru legislativ privind mediul economic. 

Ionuț Simion, Managing Partner-ul PwC, a subliniat că, odată cu republicarea Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, au trebuit reemise toate ordinele din legislația terțiară și secundară, pentru ca acestea să poată fi puse în practică.

Secretarul de stat de la Finanțe susține că nu va fi reemisă această legislație, secundară și terțiară, în cazul celor patru legi importante pentru mediul economic.

Mișa a recunoscut însă că termenul de aprilie 2017 pentru finalizarea Codului economic i se pare scurt, având în vedere că la acest pachet legislativ lucrează mai multe ministere, nu doar Finanțele, „dar să fim optimiști”.

Reprezentanții companiilor prezenți la evenimentul PwC s-au arătat sceptici față de termenul înaintat de secretarul de stat. Simion a reamintit chiar că discuțiile pentru noul Cod fiscal au durat mai mult de șase luni.

Secretarul de stat de la Finanțe a subliniat că, pentru acest Cod economic, se dorește o consultare cu mediul de afaceri, respectiv cu reprezentanții diferitelor organizații profesionale și de business.