Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Guvernul elen dispune de 48 de ore pentru a finaliza acordul

Guvernul de la Atena are 48 de ore la dispoziție pentru a semna acordul cu creditorii și a încheia blocajul din ultimele cinci luni, care poate afecta drastic zona euro, informează Bloomberg.
shutterstock_272486669

În urma summit-ului de ieri la care au participat liderii statelor din zona euro, ei au concluzionat că premierul elen, Alexis Tsipras, vrea cu adevărat să încheie acest acord, iar setul de măsuri pe care l-a prezentat începe să fie apropiat condițiilor creditorilor internaționali. Mai mult, șefii europeni au hotărât ca acordul să fie asigurat până miercuri, iar la finalul săptămânii să fie semnat.

„Guvernul vrea ca Grecia să fie în curând pe propriile picioare”, spune premierul elen Tsipras.

Limita finanțării de urgență pusă la dispoziția băncilor elene a fost majorată marți de către Banca Centrală Europeană (BCE) iar fondurile disponibile Greciei prin programul de urgență ELA au fost mărite cu 1,9 miliarde de euro, ajungându-se la 87,8 miliarde de euro.

Purtătorul de cuvând al Guvernului elen, Gabriel Sakellaridis, a declarat pentru postul Mega TV că „fiecare parlamentar are propria personalitate de a recunoaște și înțelege atât urgența momentului cât și a întregului proiect”

Joi, la Burxelles, liderii UE se vor întâlni pentru un al doilea summit.

Ieri a avut loc un summit extraordinar pe tema crizei din Grecia la care au participat șefii de stat și de guvern din țările zonei euro, la finalul căruia şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a salutat noile propuneri ale Atenei, apreciind că „reprezintă un progres major”.
Eșuarea negocierilor ar putea duce la intrarea în incapacitate de plată a țării și chiar la ieșirea din zona euro.
Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii