FacebookTwitterLinkedIn
Patronatele susțin scăderea salariilor pentru a nu face concedieri, suprimarea primelor până la sfârșitul anului și reducerea numărului de zile de concediu de odihnă pentru a putea lucra la capacitate maximă și a mai recupera din pierderi, notează Radio România Actualități.
Sindicatele nu sunt de acord și califică astfel de cereri drept şantaj. Guvernul dorește continuarea programelor de ucenicie pentru tineri și șomeri, în întreprinderi, care apoi să-i şi angajeze. Dacă până acum programul era destinat firmelor cu până la 250 de salariați, de la 1 iulie el va fi valabil pentru toate companiile, statul urmând se acorde stimulente de suplimentare cuprinse între 5.000 şi 8.000 de euro pentru fiecare ucenic format și angajat.
Guvernul a promis că va continua să plătească șomajul tehnic pentru salariații din sectoarele sensibile care nu își pot relua activitatea sau nu pot reprimi la muncă întreg personalul, însă statul nu va mai putea susține milioanele de salarii pe care le-a plătit în perioada de izolare.
La sfârșitul lunii aprilie, peste 8 milioane de francezi se aflau în șomaj tehnic din cauza epidemiei, iar 6 milioane erau în căutarea unui loc de muncă. La aceştia se adaugă cei aproximativ 800.000 de tineri care termină școala și vor intra în curând pe piața muncii.
Potrivit unor estimări, 4 din 10 francezi sunt în pericol să-și piardă locul de muncă din cauza crizei economice postepidemie.