Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Guvernul a dat liber construcției rețelelor de comunicații pe stâlpi în zonele rurale

Guvernul a modificat Regulamentul general de urbanism (HG 525 / 1996) permițând realizarea rețelelor de comunicații în suprateran în zonele rurale – comune, sate inclusiv localitățile aflate la marginea orașelor și municipiilor, potrivit unei hotărâri de Guvern publicată în Monitorul Oficial nr. 965 din 30 decembrie 2014, informează Media Expres.
internet rural rețele

Primele reacții ale operatorilor de cablu independenți înregistrate de Media Expres arată temerea că beneficiarii măsurii vor fi tot companiile mari și nu IMM-urile cum se arată în nota de fundamentare a modificării legislative.

Companiile mari obțin reduceri semnificative în investiția pentru extinderea rețelelor la sate, inclusiv peste cele deja existente. Concurența neloială apare de exemplu în momentul cumulării prețurilor ieftine de construcție cu discounturile la tariful pe abonat pentru distribuția televiziunilor comerciale, care poate merge și până la 60% cum este cazul Pro TV – RCS & RDS, condiții pe care operatorii mici nu le pot obține.

Față de proiectul actului normativ publicat pe site-ul Ministerului Comunicațiilor, Hotărârea de Guvern datată 29 decembrie 2014 generalizează excepția de construcție a rețelelor pe stâlpi, eliminând referirile la aplicabilitatea regulii doar pentru zonele rurale clasificate ca „zone albe” din punctul de vedere al comunicațiilor electronice, care s-ar fi făcut doar de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Hotărârea a fost promovată în consultare publică de Ministerul Comunicațiilor, în expunerea de motive arătându-se că până în prezent lucrările de construcţii pentru realizarea sau extinderea oricăror reţele edilitare în zona drumurilor publice, inclusiv a celor de comunicaţii electronice, erau permise în intravilanul localităților doar în variantă subterană, atât pentru localitățile din mediul urban (municipii, orașe reședințe de județ, orașe), cât și pentru cele din mediul rural (comune, sate, localități aparținătoare orașelor și municipiilor).

De asemenea, printr-o modificare a actului normativ s-a interzis montarea supraterană a reţelelor edilitare pe domeniul public din intravilanul localităţilor, inclusiv a reţelelor de comunicaţii electronice, şi utilizarea stâlpilor de iluminat public şi de distribuţie a curentului electric pentru amplasarea acestor categorii de reţele, fără a se face distincție între localitățile din mediul urban și cele din mediul rural.

Din expunerea de motive se mai înțelege că noua măsură va aduce beneficii pentru aproximativ 45% din populația României, care trăiește în mediul rural (media europeană este de 27% conform EuroStat), deoarece îngroparea rețelelor de comunicații face ca media de săpătură pe locuință între mediul rural față de mediul urban să fie între 12 și 23 de ori mai mare, ceea ce se reflectă proporțional în costul de conectare a unei locuințe la rețeaua de comunicații electronice în bandă largă. Lucrările de inginerie implicate în excavarea șanțului, pozarea de duct-uri, instalarea de camerete și acoperirea șanțului reprezintă aproximativ 80% din costurile totale de instalare a unor astfel de sisteme, se mai arată în documentul de consultare publică.

„Soluțiile tehnico-economice pe care le au la dispoziție furnizorii de servicii de comunicații electronice în bandă largă sunt limitate prin modificarile aduse la HG525/1996, la o singură variantă, respectiv cea subterană, excluzând practic varianta de comunicații electronice prin soluții radio de acces, care necesită amplasarea cel puțin a unui pilon în intravilanul localităților, precum și a soluțiilor supraterane moderne. Această situație contravine respectării principiului neutralității tehnologice și al proportionalității. Deasemena, proiectele actuale cât și cele din viitoarea perioadă de programare, prin care sunt finanțate rețele de distribuție (backhaul) din fonduri publice comunitare, devin nesustenabile din punct de vedere financiar, prin lipsa interesului operatorilor de buclă locală (acces) de a dezvolta rețele de acces, ce permit conectarea utilizatorilor finali la rețeaua de distribuție, mai ales în localitățile din mediul rural cu densitate redusă, deoarece prin aceste reglementări, costul investiției pe client devine extrem de ridicat (…)”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii