„Noi avem acest proiect cu un deficit de 2,99% din PIB, care cuprinde numai creșterea de salarii așa cum a fost aprobată prin legea deja publicată. Sigur, în interiorul bugetului se pot face tot felul de ajustări”, a spus Anca Dragu (foto), la finalul întâlnirii cu noul ministru al Finanțelor.
Proiectul de buget pentru 2017 a fost transmis de fostul ministru al Finanțelor Publice actualului șef de la Finanțe, Viorel Ștefan.
Potrivit sursei citate, pentru ajustări există două soluții, fie creșterea veniturilor, fie reducerea cheltuielilor. „Eu anticipez venituri mai bune în fiecare an. Reformele luate în cadrul ANAF cred că încep să dea roade și se poate miza și pe o colectare poate mai bună”, a adăugat fostul ministru al Finanțelor, la Digi 24.
Anca Dragu i-a predat, joi, mandatul de ministru al Finanțelor Publice lui Viorel Ștefan, care a promis, în cadrul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate, menținerea deficitului bugetar sub 3% din PIB în următorii patru ani, o creștere economică medie de 5,5% pe an și implementarea unui Cod economic, care să încorporeze întreaga legislație cu impact asupra economiei, și care să conțină cel mult 50 de taxe.
România este obligată să respecte un deficitul bugetar ciclic, inclusiv cel structural, în limita maximă de 3% din PIB, începând cu anul 2012. Analizând cauzele crizei economice, reprezentanţii Comisiei Europene au decis ca 25 de state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, să semneze, în 2012, un tratat ce prevedea împărţirea controlului naţional asupra bugetului şi asupra fiscalităţii cu reprezentanţii Comisiei Europene.