
Reprezentanții Organizaţiei comerciale Logistics UK, Marea Britanie au punctat că organizația înregistrează un deficit de 90.000 de şoferi de camioane, motiv pentru care oficialii asociației au cerut guvernului, împreună cu British Retail Consortium, să acorde vize temprare şoferilor de camioane din Uniunea Europeană.
În replică, însă, Ministrul pentru Afaceri a declarat sâmbătă că nu se aşteaptă ca regulile referitoare la vize să fie schimbate.
„Dorim ca angajatorii să facă investiţii pe termen lung în forţa de muncă locală, în loc să se bazeze pe forţa de muncă din străinătate!”, a punctat și unul dintre purtătorii de cuvânt ai guvernului.
Totodată, publicaţia Timex a scris sâmbătă că Executivul analizează această dacă să revizuiască regulile referitoare la vize pentru a combate deficitul de forţă de muncă.
La rândul său, Alex Veitch, directorul general pentru politici publice la Logistics UK a declarat că este dezamăgit de decizia guvernului, pentru că ar putea dura până la începutul anului viitor să proceseze o listă de teste de conducere care s-au șters în perioada pandemiei.
„Industria are nevoie de şoferi acum. Logistics UK este nemulţumit de decizia guvernului de a respinge apelul industriei de logistică pentru acordarea de vize temporare pentru şoferii de vehicule comerciale de mare capacitate pentru transportul alimentelor, ca soluţie pe termen scurt până când vor fi recrutaţi, pregătiţi şi testaţi şoferi locali”, a declarat acesta.
Începând de la 1 ianuarie, majoritatea cetăţenilor UE care lucrează în Marea Britanie au nevoie de vize, care de regulă sunt disponibile pentru locurile de muncă bine plătite şi nu pentru sectoarele de logistică sau de ospitalitate.
Numai săptămâna trecută, companii din food industry precum McDonald’s, Nando’s şi lanţul de brutării Greggs s-au confruntat cu probleme din cauza dificultăţilor de aprovizionare.