Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de astăzi reintroducerea supraaccizei la carburanți și plata defalcată a TVA

Guvernul a trecut, pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, proiectul de Ordonanță privind reintroducerea supra-acceizei la carburanți și cel privind introducerea plății TVA defalcată.
RON_Lei.jpg

Proiect de ordonanță avansat de Ministerul Finanțelor: benzina și motorina se scumpesc de la 1 septembrie

În data de 8 august, Ministerul Finanţelor Publice a publicat un proiect de Ordonanţă de Guvern prin care intenționează să modifice Codul Fiscal. Principalele noutăţi sunt reintroducerea supraaccizei la carburanţi de la 1 septembrie, care a fost eliminată la începutul acestui an, și eliminarea impozitului pe dividende din 2018.

Proiectul de ordonanţă prevede că, de la 1 septembrie, acciza pentru benzina fără plumb va fi de 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri, iar acciza pentru motorină va fi de 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri.

În prezent, accizele sunt de 1.656,36 lei/1.000 litri pentru benzina fără plumb şi de 1.518,04 lei/1.000 litri pentru motorină, ceea ce înseamnă o creştere a accizei la benzina fără plumb cu 23% şi a accizei la motorină cu 25%.

La benzina cu plumb, acciza creşte cu 19,5%, de la 1.948,23 lei/1.000 litri în prezent până la 2.327,27 lei/1.000 de litri.

În urma majorării accizei, un litru de benzină fără plumb sau de motorină se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani, arată calculele News.ro.

Pentru acest final de an nu ne-am revizuit, deocamdată, estimarea privind rata inflației, pe care o vedem în continuare să atingă nivelul de 1,9%. Deși anunțata majorare a accizei la carburanți ar putea adaugă la rata inflației circa 0,4 puncte procentuale și mai există și riscul unor majorări suplimentare la nivelul tarifelor la energia electrică, pe datele pe care le avem acum, se pare că prețurile la alimente, în special la legume și fructe, ar putea avea o evoluție de natură sa contracareze o parte din impactul factorilor inflaționiști menționați. Rămâne totuși de văzut dacă nu cumva o majorare a prețurilor la carburanți se va rostogoli nestăvilit pe lanțul de costuri, ținând cont că, de exemplu, în cazul unor produse alimentare, costurile cu transportul au o pondere relevantă în prețul de vânzare. Concluzionând, inflația la 2017 o prognozăm la 1,9%, neschimbată, însă atașăm acestei proiecții riscuri în creștere privind înregistrarea unei inflații mai ridicate cu circa 0,2 — 0,3 puncte procentuale”, a explicat Horia Braun, economistul-șef BCR, pentru Agerpres.

O astfel de supraacciză a fost introdusă de Guvernul Ponta, de la 1 aprilie 2014, dar a fost eliminată de la 1 ianuarie 2017.

Eliminarea impozitului pe dividende

O altă prevede din proiectul de ordonanţă este eliminarea impozitului pe dividende de la 1 ianuarie 2018, ceea ce înseamnă că, pentru profitul obţinut în 2017, patronii sau acţionarii nu mai plătesc nimic pentru dividendele încasate.

Firmele străine vor plăti din 2018 un impozit anual pe reprezentanţă majorat la 22.000 lei (circa 5.000 euro), în timp ce legislaţia actuală prevede nivelul de 4.000 euro, la cursul BNR.

Eliminarea impozitului pe dividende era o măsură prevăzută în programul de guvernare, în timp ce creşterea accizelor pe carburanţi nu figura în niciuna dintre variantele programului de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE.

Proiectul de act normativ mai prevede scutirea de impozit pe venit a medicilor şi şi scutirea de impozit pe mijloace de transport pentru „tractoarele, utilajele agricole şi alte mijloace de transport agricole, utilizate efectiv în domeniul agricol”.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României atrage atenția guvernului că introducerea „peste noapte” a contului de TVA va genera dificultăţi majore de flux de numerar companiilor

Finanţele au publicat, la începutul lunii august, și proiectul de Ordonanţă privind plata defalcată a TVA (split payment), măsură prevăzută în programul de guvernare al actualului guvern PSD-ALDE şi care urmează să se aplice din 1 octombrie. Aceasta prevede că toate companiile plătitoare de TVA trebuie să deschidă conturi separate pentru plata taxei, din care nu mai pot folosi bani decât cu acordul Fiscului, iar orice greşeală în plata TVA va atrage o amendă de 50% din sumă. Ulterior, ei au anunțat că vor introduce măsura de la 1 ianuarie 2018.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), care reuneşte 45 de organizaţii sau membri asociaţi din mediul de afaceri, susţineau, la începutul lunii, că implementarea noului sistem de plată a TVA în cont separat „peste noapte”, fără timp de pregătire şi în lipsa unei analize de impact, va genera dificultăţi majore de flux de numerar companiilor care îşi plătesc cinstit taxele, iar unele ar putea intra în insolvenţă.

Oamenii de afaceri din cadrul CDR consideră că stabilitatea şi transparenţa cadrului fiscal sunt cruciale în vederea unei dezvoltări economice predictibile şi sustenabile a României şi susţin lupta pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale proporţional cu costurile administrative ce revin contribuabililor oneşti.

Conform proiectului de ordonanţă, sistemul privind plata defalcată a TVA se va aplica opţional începând cu 1 septembrie 2017, urmând a fi obligatoriu începând cu 1 octombrie 2017.

„Noul sistem privind plata defalcată a TVA, în primul rând va genera dificultăţi majore de flux de numerar, cu consecinţa necesităţii atragerii unor noi surse de finanţare, sau în cazuri nefericite, chiar cu intrarea în insolvenţă a agenţilor economici oneşti. În plus, odată cu aplicarea sistemului se intenţionează aplicarea unor sancţiuni considerabile (amenzi în valoare de 10% – 50% din valoarea TVA nevirată în contul furnizorului / prestatorului), chiar şi în situaţia unor plăţi făcute din greşeală în alte conturi decât conturile dedicate de TVA”, se arată în comunicatul transmis de CDR.

Se va schimba și modul de funcționare a Comisiei de Prognoză

În plus, Executivul intenționează să pună în discuție, în ședința de astăzi un proiect de Ordonanță privind organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de Prognoză.

Pe lista Guvernului se mai află proiectul de Hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 855/2013.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii