FacebookTwitterLinkedIn

Este o măsură diferită de cele incluse în Legea consumatorului vulnerabil recent adoptată în parlament, iar cei din categoriile vulnerabile vor opta pentru schema care le este mai favorabilă, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu, transmite Rador.

„Vorbim de o compensare de 21 de bani pe KW, care reprezintă media aritmetică a tarifelor reglementate de transport şi de distribuţie şi de sistem a energiei electrice pe toate cele opt regiuni ale României. Compensarea se va face faţă de un preţ de referinţă de 68 de bani pe KW, deci practic orice preţ care este mai mare decât 68 de bani pe KW va beneficia de compensare.

La gaze naturale preţul de referinţă este de 150 de lei al gazului, vom compensa 25% din valoarea gazului. Pentru consumatorul vulnerabil, dacă din schema de compensare a consumatorului vulnerabil aceasta este mai favorizată decât această schemă de funcţionare, diferenţa pe care ar pierde-o românii va fi suplimentată prin această schemă, practic nimeni în această iarnă nu va fi defavorizat”, a declarat ministrul Energiei.

Aproximativ 13 milioane de cetăţeni vor putea beneficia de compensarea facturilor la electricitate, astfel încât să nu resimtă creşterea preţurilor. Măsurile vor fi aplicate în perioada 1 noiembrie – 31 martie.