FacebookTwitterLinkedIn

Tudorel Toader a precizat că nu a mers la Comisia de la Veneţia pentru a negocia forma OUG.

Textul OUG a fost criticat de Ministerul Public, care, printr-un comunicat transmis duminică seară, a atras atenţia asupra pericolului încălcării ordinii constituţionale prin adoptarea unora dintre modificările propuse.

Principalele modificări aduse de OUG:

–  se măreşte vechimea necesară în profesia în magistratură pentru cei care vor dobândi funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT care în prezent sunt de opt ani, iar durata va fi vechimea minimă de 15 ani.

– Atât la DIICOT, cât și la DNA crește vechimea în profesie pentru a putea accede, la 10 ani. Pentru a fi procuror la DNA și DIICOT va fi necesară o vechime de 10.

– Cei doi reprezentanții ai societății civile participă cu drept de vot la plenul CSM

– Ministrul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară pentru a vedea dacă există indiciile unei abateri disciplinare de către procurori.

– Membrii CSM pot fi revocați dacă își pierd încrederea celor care i-au ales.

Pensionarea anticipată a magistraţilor a fost amânată până la finalul anului 2019 pentru a evita criza de deficit de personal, a mai anunţat ministrul Justiţiei.