Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind legile Justiţiei

În această dimineață, Guvernul Dăncilă a adoptat OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei, informează News.ro. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a precizat că demersul a fost necesar pentru corelarea unora dintre prevederi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările CSM.
justitie shutterstock

Tudorel Toader a precizat că nu a mers la Comisia de la Veneţia pentru a negocia forma OUG.

Textul OUG a fost criticat de Ministerul Public, care, printr-un comunicat transmis duminică seară, a atras atenţia asupra pericolului încălcării ordinii constituţionale prin adoptarea unora dintre modificările propuse.

Principalele modificări aduse de OUG:

–  se măreşte vechimea necesară în profesia în magistratură pentru cei care vor dobândi funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT care în prezent sunt de opt ani, iar durata va fi vechimea minimă de 15 ani.

– Atât la DIICOT, cât și la DNA crește vechimea în profesie pentru a putea accede, la 10 ani. Pentru a fi procuror la DNA și DIICOT va fi necesară o vechime de 10.

– Cei doi reprezentanții ai societății civile participă cu drept de vot la plenul CSM

– Ministrul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară pentru a vedea dacă există indiciile unei abateri disciplinare de către procurori.

– Membrii CSM pot fi revocați dacă își pierd încrederea celor care i-au ales.

Pensionarea anticipată a magistraţilor a fost amânată până la finalul anului 2019 pentru a evita criza de deficit de personal, a mai anunţat ministrul Justiţiei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii