Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

HR |
|

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind telemunca, reducerea programului și acordarea de indemnizații pentru zilieri

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, o ordonanţă de urgenţă prin care sunt reglementate măsuri de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor, mai ales în domeniile afectate de pandemie. Ordonanța vizează posibilitatea reducerii timpului de muncă, acordarea unor indemnizaţii pentru zilieri şi sezonieri, precum şi încurajarea telemuncii.  
Cum-sa-fii-productiv-la-locul-de-munca_1324694720

Măsura este menită să stimuleze creşterea ocupării forţei de muncă în domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activităţii, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Aproximativ 700.000 de persoane vor beneficia de noile măsuri adoptate, impactul bugetar fiind estimat la 2,4 miliarde lei, transmite News.ro.

O societate comercială va putea beneficia de finanţare temporară a salariaţilor care vor avea program redus de muncă în caz de stare de urgenţă/alertă/asediu.

”Executivul a creat posibilitatea angajatorului să reducă, în această perioadă, timpul de muncă al salariaţilor, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru şi cu reducerea corespunzătoare a salariului. Pe această perioadă salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale”, arată Ministerul Muncii.

Aceste sume se plătesc de angajator şi se decontează ulterior de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de muncă din bugetul asigurărilor de şomaj.

Reducerea programului de lucru

Reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 de zile lucrătoare consecutive, acesta având obligaţia să stabilească programul de muncă pentru întreaga lună.

Vor fi sprijinite și persoanele care realizează venituri în regim independent şi care au beneficiat de indemnizaţia de şomaj tehnic în perioada stării de urgenţă/alertă.

Astfel, aceste persoane vor avea o indemnizaţie lunară de 41,5% din câştigul salarial mediu brut. Plata se va face de la bugetul de stat, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pe baza cererii şi a declaraţiei pe propria răspundere.

Zilierii şi lucrătorii sezonieri sunt o altă categorie de muncitori care va fi susținută pentru o perioadă de trei luni. Li se va acorda de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35% din remuneraţia cuvenită zilei de muncă, la alegerea beneficiarul de lucrări, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Beneficiarii de lucrări vor plăti aceşti bani zilierilor, din bugetul propriu, la momentul plăţii contravalorii muncii zilnice, şi ulterior vor deconta sumele plătite prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene.

Guvernul a mai decis să acorde pentru sezonieri o indemnizaţie de 41,5% din salariu, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate. 

Această facilitate va putea fi acordată până la 31 decembrie 2020, pentru cel mult 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajaţii care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni.

Telemunca

O altă măsură adoptată are ca scop impulsionarea angajatorilor să utilizeze telemunca, în contextul în care regulile de distanţare fizică, inclusiv la locul de muncă, trebuie menţinute. Astfel, angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă sau de alertă pentru cel puţin 15 zile, vor primi suma de 2.500 de lei, o singură dată, pentru achiziţionarea bunuri şi servicii tehnologice necesare activităţii.

Banii se acordă prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, din subvenţii de la bugetul de stat, în limita bugetului alocat, până la 31 decembrie 2020, precizează Ministerul Muncii.

Aceste măsuri nu se aplică instituţiilor publice, angajatorilor care la data solicitării se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate şi nici angajatorilor care sunt înregistraţi în jurisdicţii necooperante în scopuri fiscale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii