Cautare
, Staff

Macroeconomie |
|

Guvernul a adoptat majorarea salariului minim, de la 1.450 de la 1.900 lei

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat, începând cu 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei lunar la 1.900 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptată astăzi.
portofel_bani_romanest_fmt.jpg

În această sumă nu sunt incluse sporuri și alte adaosuri. Pentru un program complet de lucru de 166 ore, în medie, pe lună, anul viitor, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 11,40 lei/oră.

Practic, majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezintă o creștere de 31,03% față de anul 2017 și este influențată de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75%. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară urmărește depășirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producție, astfel încât să se apropie de 50%, media din Europa“, se scrie într-un comunicat de presă al Executivului.

Nivelul de 1.900 de lei al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali, mai susține Guvernul.

Autoritățile mai precizează că măsura va conduce la un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocupării, creșterea puterii de cumpărare a salariaților și reducerea muncii la negru.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii