FacebookTwitterLinkedIn

O anchetă a procurorului general din New York, Letitia James, a constatat că Guvernatorul New York Andrew Cuomo a hărțuit sexual 11 femei.

“Cel mai bun mod în care pot ajuta acum este să mă retrag“, a spus Cuomo, într-o conferință.

Kathy Hochul va prelua poziția lui Cuomo atunci când demisia va intra în vigoare, în 14 zile. Cuomo a spus că „tranziția trebuie să fie perfectă”.

Unul dintre principalii consilierii ai lui Cuomo, Melissa DeRosa, a demisionat duminică seara.

Cuomo a început declarațiile în cadrul conferinței de presă apărându-și comportamentul, dar a spus că nu poate nega „felul în care bate vântul politic”. Ancheta „va consuma guvernul, va costa contribuabilii milioane de dolari, va brutaliza oamenii”, a spus Cuomo.

Brittany Commisso, una dintre femeile la care se face referire în anchetă, a declarat că Guvernatorul știe că a încălcat legea și că trebuie să fie „tras la răspundere”, potrivit CBS News. Există o diferență între a fi o persoană afectuoasă și caldă. Hărțuirea sexuală este complet diferită”, a spus ea. “Guvernatorul știe că ceea ce mi-a făcut și ce le-a făcut acestor alte 10 femei, fie că a fost un comentariu sau un contact fizic real, a fost hărțuire sexuală. A încălcat legile pe care el însuși le-a creat“.

De altfel, preşedintele american Joe Biden dar şi alţi lideri politici americani i-au solicitat demisia, marcând prăbuşirea carierei politice a lui Cuomo, care era considerat un posibil candidat la preşedinţia SUA.

Cuomo a respins acuzaţiile, deşi a recunoscut că eforturile sale de a fi afectuos cu oamenii pe care îi întâlneşte poate că i-au făcut pe unii să se simtă incomod.

Este pentru a doua oară în ultimii 13 ani când guvernatorului statului New York îşi prezintă demisia după implicarea într-un scandal. Precedentul caz este cel al lui Eliot Spitzer, care a demisionat în 2008 sub acuzaţia că ar fi patronat prostituate.