Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

Guvern: România va semna un acord de împrumut cu BIRD, în valoare de 500 de milioane de euro

România va semna un acord de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 500 de milioane de euro pentru eficientizarea finanțelor publice și creșterea economică.  
 aboneaza-te
RON_Lei.jpg

Este al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanțelor publice și creșterea economică (DPL 2), după cel de 750 de milioane de euro semnat în 2014.

Împrumutul va fi acordat pentru o perioadă de 20 de ani și va fi rambursat într-o singură tranșă în 2036.

Împrumutul va fi acordat pe o perioadă de 20 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni + o marjă fixă (marja indicativă actuală este de 1,5%), urmând a fi rambursat într-o singură tranșă, în anul 2036”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

În plus, data limită de tragere a împrumutului este fixată pe 31 decembrie 2017, iar sumele vor fi utilizate pentru finanțarea eficitului bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice guvernamentale.

„Data limită de tragere a împrumutului este 31 decembrie 2017, iar împrumutul se va trage de către Ministerul Finanțelor Publice în contul în euro al acestuia deschis la BNR. Sumele vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice guvernamentale, conform legislației privind datoria publică”, potrivit aceluiași comunicat.

De asemenea, Guvernul menționează că împrumuturile sunt contractate în baza unor acțiuni ce au avut loc înainte de acordul cu banca, iar acțiunile au vizat mai multe măsuri, printre care: îmbunătățirea sistemului de asistență socială, a managementului şi a performanțelor întreprinderilor de stat.

Potrivit specificului acestui instrument de finanțare, împrumuturile DPL sunt contractate în baza îndeplinirii de partea română, anterior demarării negocierii, a unor acțiuni preliminare convenite cu banca.  Măsurile de reformă aferente acestui împrumut se referă, în principal, la îmbunătățirea sistemului de asistenta socială, a managementului şi a performanțelor întreprinderilor de stat, a funcționării pieței de energie, măsuri privind cadastrul şi publicitatea imobiliară, precum și politica de prevenire și combatere a efectelor schimbărilor climatice. Toate aceste măsuri s-au concretizat prin aprobarea unor acte normative în domeniile de referință”, au menționat reprezentanți ai Guvernului.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii