Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

GSK închide fabrica din Braşov dacă nu va găsi un cumpărător

medicamente.jpg
GlaxoSmithKline (GSK) a decis ca fabrica din Braşov să iasă din reţeaua sa globală de producţie, ca urmare a unei analize recent efectuate la nivelul reţelei privind formele solide orale. Această decizie este determinată de supra-capacitatea de producţie actuală în reţeaua GSK pentru formele solide orale.

Fabrica de la Braşov, deschisă în urmă cu 20 de ani, producea o gamă variată de medicamente de la tratamente HIV/SIDA,  medicamente pentru boli respiratorii, depresie şi răceală şi gripă/anti-inflamatorii şi este una dintre cele mai mari si mai moderne unităţi de producţie farmaceutică din România.

Reţeaua de producţie a companiei a înregistrat în ultimii ani o scădere semnificativă a volumelor formelor solide orale şi multe dintre produsele în formă solidă mature vor continua să înregistreze scăderi în următorii 5 ani. Capacitatea actuală a fabricii din Braşov nu este în prezent utilizată la maxim şi, din păcate, nu există nici un potenţial de creştere pe termen lung pentru ca alte produse sau volume să fie fabricate aici, mai arată reprezentanţii companiei. GSK intenţionează ca activităţile de producţie din Braşov să fie transferate către alte fabrici.

În acest context, GSK va explora în următoarele 6 luni, posibilitatea de a vinde fabrica de la Braşov către un potenţial cumpărător  (cu regim tranzitoriu de producţie, care să permită, într-o perioada scurtă de timp, transferul produselor sale către alte fabrici şi introducerea produselor cumpărătorului in fabricaţie). În cazul în care nu va fi identificat un cumpărător în această perioadă, GSK, va începe, din păcate, procedurile de închidere a fabricii. Producţia va continua până la transferul tuturor produselor către alte fabrici, dar nu mai târziu de a doua jumătate a anului 2015.

“Decizia nu are nicio legatură cu performanţa fabricii din Braşov şi nici nu este un semn al faptului că GSK nu mai investeşte în piaţa din România. Decizia vine ca urmare a unui val de patente expirate care a dus la un exces de capacitate privind formele solide orale. GSK rămane dedicată pieţei din România unde vom continua să fim un angajator important, cu peste 650 de angajati în diviziile farma şi distribuţie şi intenţionăm să investim în următorii 5 ani între 8 şi 10 milioane euro în cercetare şi dezvoltare”, spune Pascal Prigent, Director General GSK România.

“Decizia nu reflectă sub nicio formă performanţa echipei din Braşov, care de-a lungul anilor a jucat un rol important în cadrul GSK. Cu profesionalism şi pasiune angajaţii noştri au produs medicamente pentru pacienţii din întreaga lume,”  a spus şi Mariana Cismaru, Director Fabrica Braşov.

GSK a evaluat în detaliu o serie de alte opţiuni pentru fabrica din Braşov înainte de a decide ca aceasta să iasă din reţeaua sa de producţie. Din păcate, niciuna dintre celelalte opţiuni propuse nu s-au dovedit a fi alternative realiste şi sustenabile financiar.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii