FacebookTwitterLinkedIn

Teraplast, scădere cu 11% a cifrei de afaceri în primul trimestru din 2017

Grupul Teraplast, unul dintre cei mai mari procesator de PVC din România şi unul dintre principalii producători de materiale pentru piaţa construcţiilor şi instalaţiilor, împreună cu subsidiară Terasteel, a preluat în înregime Politub de la New Socotub (Franţa). Cele două părți au semnat, pe 3 august, un contract pentru achiziţia unui pachet de 50% din capitalul social al Politub, subsidiară a New Socotub.

În urmă acestei tranzacţii, Teraplast va avea o participaţie de 99,99% din capitalul social al Politub, iar Terasteel, membră a grupului Teraplast, o participaţie de 00,01%.

Unul dintre principalele motive care au stat la baza acestei decizii a fost dorinţa grupului de a avea un mai mare control asupra companiei, respectiv de a implementa deciziile de management mai rapid şi eficient, pentru a fi ȋn acord cu cerinţele actuale ale pieţei. De asemenea, un alt factor important avut în vedere este dezvoltarea acestui segment de produse”, a spus Mirela Pop, directorul general al Teraplast.

Achiziţia pachetului de acţiuni este condiţionată de obţinerea avizului favorabil de preluare din partea Consiliului Concurenţei.

TeraSteel, mizează în acest an pe o cifră de afaceri de 154,9 milioane de lei

Reprezentanţii Teraplast mai spun că această achiziţie era prevăzută în planul de investiţii a grupului, Politub fiind un jucător important pe piaţă ţevilor de apă şi gaz. În 2016, Politub a realizat o cifră de afaceri de 49 milioane de lei şi un profit net de 1,75 milioane lei.

Anterior semnării contractului de achiziţie acţiuni, Teraplast deţinea 50% din acţiunile Politub, cu sediul în Sat Sărăţel (comuna Şieu-Măgheruş, județul Bistrița-Năsăud). Principalele activităţi ale Politub includ producţia de ţevi din polietilenă medie şi înalta densitate pentru reţelele de transport şi de distribuţie a apei, gazelor naturale, dar şi pentru telecomunicaţii, canalizări sau irigaţii.

Fabrica de ţevi polietilenă (Politub) are o capacitate anuală de producţie de peste 10.000 tone, fiind localizată în Parcul Industrial Teraplast Bistriţa. În această zonă, Politub deţine 32.800 de metri pătrați, dintre care 4.700 de metri pătrați sunt hale de producţie. Compania deţine şase linii de fabricaţie de ţeavă de polietilenă, dintre care: cinci de ţeavă lisa apă, gaz şi comunicaţii – Krauss Maffei şi Battenfeld-Cincinnati – cu capacitatea de a produce ţevi cu diametre cuprinse între 20 de milimetri şi 670 de milimetri şi una de producţie ţeavă corugata, Drossbach, cu capacitatea de a produce ţevi cu diametre cuprinse între 90 şi 160 de milimetri.

Aceasta este a treia achiziție a Teraplast din acest an, după ce a preluat Depaco, producător de țiglă, în martie și în iunie, și o fabrică de panouri sandwich din Serbia, în iunie.

Grupul Teraplast rulează o cifră de afaceri anuală de peste 400 de milioane de lei, având o tradiție de 120 de ani. Portofoliul de produse al Grupului este structurat pe şapte linii de business: instalaţii & amenajări, profile tâmplărie, granule, panouri termoizolante, structuri metalice zincate, tâmplărie termoizolantă şi țiglă metalică, deţinând poziţii de top pe o mare parte din aceste pieţe. Compania-mama Teraplast este lider de piaţă pe segmentele de canalizări exterioare şi granule, şi este al doilea jucător de pe piaţă de canalizări interioare. Subsidiară TeraSteel este al doilea jucător de pe piaţă de panouri sandwich şi liderul pieţei de structuri metalice zincate.

Teraplast preia încă 10% din Depaco, ajungând la 60% din capital

În acelaşi timp, compania Depaco, deţinută în proporţie de 60% de Teraplast, este al doilea producător de ţiglă metalică de pe piaţă din România. Teraplast a preluat 50% din Depaco la începutul lunii martie, după care și-a mărit participația cu încă 10% la mijlocul lunii iunie,

Consiliul Concurenţei: Teraplast şi Dragoş Irimescu pot să preia Depaco şi Cortina WTB

Facilităţile de producţie ale companiilor din Grup Teraplast sunt localizate în Parcul Industrial Teraplast, dezvoltat pe o suprafaţă de peste 20 de hectare, în extravilanul municipiului Bistriţa. În perioada 2007-2014, Grupul Teraplast a investit peste 260 de milioane de lei în dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de producţie, dar şi în extinderea portofoliului de produse. Începând din 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – Teraplast este listată la Bursă de Valori Bucureşti, sub simbolul TRP.

Teraplast preia o fabrică de panouri sandwich din Serbia, pentru 4,3 milioane euro