Cautare
, Staff

Bănci |
|

Grupul OTP Bank despre decizia BNR de a i se opune să preia Banca Românească: Managementul analizează aspectele juridice ale scrisorii BNR, termenul limită pentru contestarea obiecției este 29 martie 2018

Grupul ungar OTP Bank a anunțat că analizează aspectele juridice ale scrisorii prin care Banca Națională a României a respins preluarea Băncii Românești de către acesta, termenul limită pentru contestarea obiecției fiind 29 martie 2018.
 aboneaza-te
OTP-Bank

„OTP Bank Plc. („OTP Bank”) informează, prin prezenta, piețele de capital că Banca Națională a României, printr-o scrisoare de management, notificată băncii subsidiare OTP Bank din România în data de 14 martie 2018, NU a acordat aprobarea pentru achiziționarea participației de 99,28% deținută de National Bank of Greece S.A. în Banca Românească S.A. și achiziționarea altor expuneri din România ale altor filiale românești al National Bank of Greece de către OTP Bank România S.A. Managementul analizează aspectele juridice ale scrisorii autorității de supraveghere, termenul limită pentru contestarea obiecției este 29 martie 2018”, se scrie în anunțul excepțional publicat de Grupul OTP Bank, pe Bursa de Valori de la Budapesta.

În plus, reprezentanții grupului maghiar nu iau în calcul să-și înceteze sau să-și reducă activitățile din România.

„Cu toate acestea, conducerea OTP Bank este încă angajată să își consolideze prezența în România, prin creșterea organică sau prin alte achiziții. În același timp, OTP Bank aderă la strategia de achiziție dedicată țărilor din regiunea Europa Centrală și de Est și, în afară de capitalul necesar creșterii organice pe care conducerea intenționează să o realizeze, alocă o parte semnificativă din capitalul excedentar generat pentru viitoare achiziții cu valoare adăugată”, se mai scrie în anunțul citat.

Tranzacția OTP Bank – Banca Românească nu se mai încheie: În premieră pentru piața locală, BNR anunță că se opune preluării Băncii Româneşti de către OTP Bank România

BNR a anunțat oficial, în data de 15 martie, că se opune preluării Băncii Românești, a 14-a bancă din sistemul bancar local, la finele anului 2016, de către OTP Bank România, locul 11, la finele aceluiași an, fără să prezinte argumentele acestei decizii. În cursul zilei de 14 martie, mai multe publicații online au anunțat o asemenea posibilă decizie din partea Băncii Centrale.

Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active

Dacă se finaliza tranzacția, care era estimată la 72 de milioane de euro, într-un raport al băncii grecești, OTP Bank urca de pe locul 11 direct pe locul 8 al sistemului bancar local, făcând o estimare pe baza datelor din 2016 și a tendințelor din ultimii ani. Datele BNR arată că, la finele anului 2016, OTP Bank avea o cotă de piață de 2,09% (locul 11), cu active de 8,215 miliarde de lei, iar Banca Românească de 1,62% (14), cu active de 6,383 de miliarde de lei.

Cumulat, cele două bănci atingeau o cotă de piață de 3,71%, cu care s-ar fi clasat pe locul 9. Acest nivel era extrem de aproape de locul 8, ocupat de Alpha Bank, care a avut o cotă de piață de 3,74% (14,73 de miliarde de lei), dar care se află pe o tendință de scădere.

OTP Bank Romania confirmă că, în 2017, profitul ajustat după impozitare i-a crescut cu 88%, până la 44,85 de milioane de lei

Cu toate acestea, în urma tranzacției prin care Banca Transilvania preia Bancpost, OTP Bank România intră în Top 10 al sistemului bancar local, pe locul 10. Activele băncii au crescut cu 9%, anul trecut, față de anul anterior, ajungând la 9,37 de miliarde de lei, reprezentând o cotă de piață de 2,19%, în creștere de la 2,09%.

OTP Bank România a obținut un profit ajustat după impozitare de 44,85 de milioane de lei (9,8 milioane de euro), în 2017, în creștere cu 88% față de 2016, conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului.

Avem un nou lider al sistemului bancar? Banca Transilvania a primit toate aprobările pentru achiziția Bancpost, ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN

Banca Transilvania, a doua bancă din sistemul bancar local la finele anului trecut, a anunțat, în data de 16 martie, că a primit aprobările aferente din partea BNR și a Consiliului Concurenței pentru a achiziționa acțiunilor pe care Eurobank Group le deține la Bancpost (locul 9), ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN. Pentru această tranzacție semnată în data de 24 noiembrie 2017, părțile n-au anunțat valoarea, dar, potrivit consultanților din piață ar fi de peste 240 de milioane de euro.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii