FacebookTwitterLinkedIn

Rezultatele Grupului MOL au fost afectate de criză în T2, dar fluxul de numerar a rămas pozitiv

Ținta privind cheltuielile de capital de 1,5 miliarde de dolari în 2020 a fost confirmată, aceasta implicând și generarea la un nivel susținut a fluxului de numerar liber simplificat. În pofida provocărilor, fluxul de numerar liber simplificat a rămas pozitiv în trimestrul II și a fost relativ constant la nivelul primelor șase luni, la 356 milioane de dolari, în condițiile reducerii cheltuielilor de capital ca reacție la pandemie și la criza economică generată de aceasta. O nouă țintă orientativă privind rezultatul EBITDA în 2020 a fost stabilită la 1,7-1,9 miliarde de dolari, reflectând condițiile comerciale dificile, care sunt așteptate să continue și în semestrul al doilea.

Zsolt Hernádi, CEO și Chairman al MOL, a comentat rezultatele: „MOL s-a confruntat cu provocări fără precedent în al doilea trimestru din 2020, de la riscuri semnificative privind sănătatea și siguranța generate de pandemie până la probleme operaționale majore în administrarea facilităților noastre de producție în perioada restricțiilor, în timp ce a trebuit să ne asigurăm că situația noastră financiară rămâne solidă. Deși virusul nu a fost încă învins, sunt mândru să spun că până acum am făcut față cu succes acestor provocări. Majoritatea angajaților noștri sunt în siguranță și au o stare de sănătate bună, am asigurat aprovizionarea în siguranță a clienților noștri pe toate piețele unde operăm chiar și în perioada de vârf a crizei și am reușit să generăm un flux de numerar liber simplificat pozitiv în trimestrul al doilea. Toate acestea atestă calitatea oamenilor și agilitatea modelului nostru de afaceri. Iar acest lucru îmi oferă încredere că vom continua să navigăm cu succes chiar și în perioadele cele mai dificile și că vom deveni o organizație mai puternică.”

Segmentul Upstream

Rezultatul EBITDA a scăzut la 112 milioane de dolari în trimestrul II din 2020 și la 297 milioane de dolari în semestrul I, fiind afectat de colapsul prețurilor petrolului și gazelor. Producția de hidrocarburi a crescut cu 6% față de trimestrul anterior, la 117 mii de barili echivalent petrol pe zi, în condițiile în care contribuția câmpului petrolier ACG din Azerbaijan a compensat volumele mai reduse înregistrate în Marea Britanie și Pakistan; producția medie zilnică de hidrocarburi a atins 130 de mii de barili echivalent petrol în iulie. În trimestrul II din 2020, MOL, în calitate de operator, a descoperit o rezervă de gaze și condensat în perimetrul TAL din Pakistan, unde sonda de explorare Mamikhel South-1 a testat un debit de gaze și condensat de 6.516 barili echivalent petrol pe zi.

Segmentul Downstream

Rezultatul EBITDA a scăzut la 110 milioane de dolari în T2, în condițiile în care marjele de rafinare au devenit negative de la jumătatea lunii mai. Un trimestru I cu rezultate solide a fost urmat de provocări operaționale majore în trimestrul II, marcat de mișcări fără precedent ale prețurilor și marjelor de rafinare. Rezultatele aferente întregului semestru întâi arată mai bine, cu un nivel al indicatorului EBITDA de 405 milioane de dolari, în creștere anuală cu 0,5%. Contribuția activității din segmentul petrochimic a rămas la un nivel solid, în condițiile în care atât marjele, cât și volumele s-au menținut la un nivel relativ solid în perioada pandemiei. Proiectul fabricii de polioli a atins un nivel de realizare de 65% la finalului celui de-al doilea trimestru. Toate echipamentele prefabricate importante au fost livrate pe șantier, iar transportul maritim/fluvial al echipamentelor agabaritice a fost încheiat.

Segmentul Consumer Services s-a dovedit rezilient în fața crizei, rezultatul EBITDA fiind relativ constant în monedă locală (-6% exprimat în dolari, până la 111 milioane de dolari), în pofida unei scăderi anuale a volumului total al vânzărilor de 22% în trimestrul II, ca urmare a măsurilor de restricționare a circulației la nivel regional pe fondul pandemiei COVID-19. Reducerile de costuri au compensat aproape integral scăderea marjelor pe segmentele carburant și non-carburant generate de pandemie. După atingerea unui minim în aprilie, consumul de carburanți și-a revenit treptat pe parcursul trimestrului, iar vânzările de produse alimentare au înregistrat chiar o creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatul EBITDA din primele șase luni s-a situat la 199 milioane de dolari, cu doar câteva puncte procentuale sub nivelul din anul anterior.

Rezultatul EBITDA în segmentul Gas Midstream aproape s-a dublat în trimestrul II comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la 45 milioane de dolari, și a atins un nivel de 116 milioane de dolari în prima jumătate a anului, pe fondul creșterii rezervărilor de capacitate și scăderii cheltuielilor operaționale.