FacebookTwitterLinkedIn

Stoneberg, o companie din cadrul Grupului Iulius, a început, în cursul lunii iunie, negocierile cu reprezentanții CCIR pentru stabilirea unui parteneriat. Asocierea vizează dezvoltarea și modernizarea pavilioanelor expoziționale ale Romexpo, care au o suprafață destinată spațiilor de expunere de 100.000 de metri pătrați.

La aceasta se adaugă terenul disponibil, cu o suprafață totală de peste 37,4 hectare, unde Grupul Iulius dorește să construiască un proiect imobiliar mixt. Ținând cont de suprafața terenului și de proiectele în care a mai fost implicat Grupul Iulius, valoarea proiectului se poate ridica la câteva sute de milioane de euro.

Iulius și CCIR trebuie să cumpere mai întâi terenul

CCIR este acționarul majoritar al Romexpo, iar administratorul legal al complexului este Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). De la finele anului 2004, Camera condusă de Mihai Daraban are drept de folosință gratuită pentru o perioadă de 49 de ani asupra terenurilor corespunzătoare activității Romexpo.

Camera ia în calcul asocierea cu Grupul Iulis, deoarece dorește extinderea activității Romexpo și includerea pavilioanelor expoziționale ale complexului în circuitul specific internațional, alături de alte activități conexe, dar nu are suficienți bani pentru aceste planuri. Pentru a fi realizat, parteneriatul mai trebuie aprobat de Colegiul de Conducere a CCIR, Adunarea Generală Extraodinară a Membrilor CCIR.

Chiar dacă se vor asocia, cei doi nu vor putea începe imediat lucrările. Conform surselor din piață, RAAPPS a stabilit că terenul poate fi folosit pentru alte construcții decât Romexpo, dacă se vinde prin licitație publică cu strigare și dacă Guvernul își dă acordul pentru această vânzare. În aceste condiții, cele două companii se asociază pentru a achiziționa terenul, într-o primă fază.

Grupul Iulius vrea o suprafață de peste 31,5 hectare din jurul Romexpo

Dacă vor realiza partneriatul și vor achiziționa terenul, CCIR va deține terenul destinat pavilioanelor A (central), B1 și B2, precum și construcțiile din zona H. Terenul pe care sunt amplasate acestea are o suprafață de 56.179 de metri pătrați. La această suprafață se adaugă o altă suprafață, pentru ca aceste spații să poată fi utilizate în mod corespunzător pentru expoziții. În schimb, Iulius va deține restul terenului, respectiv 318.246 de metri pătrați. Romexpo are o suprafață totală, inclusiv cele trei pavilioane și zona H, de 374.425 de metri pătrați.

Valoarea acestui teren se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro, reiese din ultimele mari tranzacții cu terenuri din zonă. Recent, dezvoltatorul Globe Trade Centre a achiziționat 1,5 hectare cu 10,5 milioane de euro, iar Impact Developer & Contractor a plătit 10,6 milioane de euro, plus TVA, pentru 2,2 hectare.

În plus, activitatea companiei Romexpo va fi mutată în alte birouri, decât pavilioanele B1 și B2, în prezent. Această relocare este evaluată la cel puțin două milioane de euro, pentru o clădire cu o suprafață de 3.000 de metri pătrați, costul trebuind suportat de Iulius Holding. CCIR ar trebui să primească în proprietate terenul aferent acestor clădiri. La suma de două milioane se vor adăuga alte trei milioane de euro pentru dezdăunarea Romexpo, pe care le va plăti tot Grupul Iulius. În plus, CCIR, respectiv Romexpo, ar trebui să-și poată recupera și revalorifica activele fostelor clădiri tehnice, iar Grupul Iulius va trebui să rezolve și situația chiriașilor din imobilele pe care le preia.

Exploatarea pavilionului A se va face în comun de către cele două companii, dorința fiind de a obține minimum 600.000 de euro anual, cel puțin zece ani.

Deloitte: Piața de fuziuni și achiziții din România, dublă în primul semestru, la 1,28 miliarde euro

Iulius Holding îl dețin omul de afaceri Iulian Dascălu și de fondul de investiții Atterbury Europe, în urma unui joint-venture, anunțat la mijlocului lunii iunie 2017. Deloitte România a estimat valoarea acestei tranzacții la aproximativ 150 de milioane de euro, pe baza valorii estimate a activelor, de 300 milioane euro.

Joint venture între Iulius și Atterbury Europe

Grupul Iulius are experiență în proiecte mixte. Acesta a construit în jurul Palatului Culturii din Iași ansamblul mixt Palas, care cuprinde o suprafață construită, de spații comerciale și de birouri, de 270.000 de metri pătrați, inclusiv spațiile pentru locurile de parcare.Inaugurat în mai 2012, valoarea investiției în acest proiect este estimată la 265 de milioane de euro.

Consiliul Concurenţei a autorizat joint venture-ul dintre Iulius Holding şi Atterbury Romania

Grupul imobiliar mai construiește proiectul multifuncţional Openville Timişoara, situat în proximitatea Iulius Mall. În total, acest ansamblu va include şapte clădiri de birouri, cu o suprafaţă de peste 130.000 de metri pătrați. Din aceasta, 18.000 mp au fost deja livraţi şi închiriaţi integral, iar alţi 13.000 de metri pătrați a fost finalizaţi în iunie. Compania a demarat în primăvară lucrările de construcţie la trei noi clădiri de birouri clasa A din proiect. Cele trei imobile, care vor fi dezvoltate sub brandul United Business Center (UBC), însumează o suprafaţă de 73.000 de metri pătrați şi vor fi livrate pe piaţă într-un termen cuprins între 12 şi 18 luni.

Jocul imobiliar