FacebookTwitterLinkedIn

Profitul net consolidat bugetat pentru anul 2019 este în valoare de 121 milioane de lei, astfel încât profitul net consolidat la finalul S1 2019 reprezintă 90% din valoarea anuală bugetată.

În schimb, profitul operațional al Grupului a scăzut cu 138 milioane de lei, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul unor modificări semnificative ale cadrului de reglementare, îndeosebi cu efect advers, precizează reprezentanții companiei. Astfel, la evoluția EBITDA s-au adaugat atât impactul nefavorabil al cheltuielii cu amortizarea, o creștere de 25 milioane de lei – ca urmare a aplicării unui nou standard de raportare financiară începând cu 1 ianuarie 2019 și a volumului de investiții puse în funcțiune, cât și impactul pozitiv al ajustărilor de valoare a activelor.

Veniturile operaționaletotale ale Grupului Electrica, în primul semestru din 2019, s-au ridicat la valoarea de 3,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 16,6% sau 452 milioane de lei, față de aceeași perioadă a anului 2018.

În segmentul de distribuție, veniturile au crescut cu 6,6%, ca urmare a creșterii cantității distribuite totale cu 0,3% și a tarifelor medii de distribuție, precum și a majorării semnificative a valorii investițiilor în rețea, în conformitate cu politicile contabile aplicabile, în S1 2019, comparativ cu S1 2018.

În ceea ce privește segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 20,5%, ca rezultat al creșterii cu 7,7% a cantității de energie electrică furnizată pe piața cu amănuntul, a majorării prețurilor medii de vânzare cu 6,3%, precum și ca urmare a dezvoltării activității de furnizare de gaze naturale.

Costurile consolidate pentru achiziția energiei electrice au crescut cu 32,6%, la 1.683 milioane RON în S1 2019, în principal ca urmare a creșterii prețurilor de tranzacționare pe OPCOM.

Această evoluție a fost resimțită în segmentul de distribuție, prin majorarea cu 22,3% a costului energiei electrice achiziționate pentru acoperirea pierderilor în rețea. Astfel, efectul pozitiv generat de ușoara scădere a cantității necesare pentru acoperirea pierderilor în rețea, comparativ cu S1 2018, a fost anulat de creșterea prețurilor de achiziție a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari față de prețul aprobat ex-ante de ANRE pentru operatorii de distribuție din Grupul Electrica, potrivit reprezentanților companiei.

 “Ne bucurăm să putem spune că, în pofida contextului deloc lipsit de provocări, Grupul Electrica a reușit să surmonteze o parte din condițiile negative ale pieței de energie și cadrului de reglementare, și să înregistreze un profit net consolidat de 109 milioane de lei în primele 6 luni ale anului, care reprezintă 90% din valoarea bugetată pentru 2019. Este de remarcat și creșterea veniturilor operaționale, o consecință firească atât a creșterii consumului din această perioadă, cât și a investițiilor realizate, în special, în rețelele noastre de distribuție și în îmbunătățirea serviciilor prestate. Mai mult decât atât, ne aflăm în plin proces de dezvoltare a unor noi proiecte majore, despre care vom oferi detalii în viitorul apropiat. Avem planuri ambițioase pentru perioada următoare, care, pe lângă continuarea programelor de optimizare a activității Grupului, includ îmbunătățirea ofertei de produse și servicii pe segmentul de furnizare, precum și întâmpinarea nevoilor clienților noștri, atât prin dezvoltarea de noi soluții și servicii, cât și prin investiții susținute în rețele și tehnologie”, a afirmat Corina Popescu, director general Electrica.

Citește și: Electrica a bugetat pentru 2019 un profit net individual în scădere cu peste 100 de milioane de lei față de 2018