FacebookTwitterLinkedIn

Rezultatul a fost influențat de pierderea de 41 de milioane de lei din primul trimestru.

Veniturile operaționale totale ale Grupului Electrica, în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2019, au depășit 4,7 miliarde de lei, echivalentul unei creșteri de 14,5%, sau 597 milioane de lei, față de aceeași perioada a anului anterior.

În segmentul de distribuție, veniturile au crescut cu 3,9%, ca urmare a creșterii cantității distribuite totale cu 0,5% și a tarifelor medii de distribuție, precum și a majorării semnificative a valorii investițiilor în rețea, în conformitate cu politicile contabile aplicabile, în primele nouă luni din 2019, comparativ cu aceeși perioadă a anului 2018.

În ceea ce privește segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 20,4%, ca rezultat al creșterii cu 8,7% a cantității de energie electrică furnizată pe piața cu amănuntul, a majorării prețurilor medii de vânzare cu 5,6%, precum și ca urmare a dezvoltării activității de furnizare de gaze naturale.

Și în segmentul de furnizare a fost înregistrată o creștere a cheltuielilor cu achiziția de energie electrică cu 34,2%, ca efect cumulat al creșterii prețului de achiziție și al cantității de energie electrică achiziționată. Marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal întrucât, prin tarifele aprobate de către ANRE, prețul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă prețul de achiziție a energiei electrice efectiv realizat.

Pe fondul modificărilor semnificative ale cadrului legislativ și de reglementare, îndeosebi cu efect advers,profitul operațional al Grupului a scăzut cu 190 milioane de lei, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Operatorii de distribuție din cadrul Grupului au distribuit energie electrică pe o arie care acoperă aproximativ 40,7% din teritoriul național.Electrica Furnizare are o cotă de piață de 18,54%. Este lider pe piața reglementată, cu o cotă de 51,00%, iar pe piața concurențială are o cotă de 10,85% (conform raportului ANRE din august 2019). Compania a furnizat 6,9 TWh de energie electrică către un număr de aproximativ 3,5 milioane de consumatori finali (atât în regim de ultimă instanță, cât și de pe piața concurențială).