FacebookTwitterLinkedIn

Cea mai mare pondere a împrumuturilor grupului BEI în România (42%, respectiv 5,4 miliarde de euro) au fost direcționate spre transporturi. Suma a vizat reabilitarea și modernizarea rețelelor feroviare, rutiere și autostrăzii, precum și transportul urban durabil – metroul din București.

A doua cea mai mare pondere a fost acordată finanțării pe termen lung pentru IMM-uri (21% – două miliarde de euro), urmate de proiectele energetice (8% – un miliard de euro). Acestea includ construirea parcului eolian Fântânele (200 de milioane de euro) și a unei centrale electrice pe gaze naturale în apropierea orașului Ploiești (200 de milioane de euro).

De asemenea, BEI a acordat o finanțare de 480 de milioane de euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din București.

În plus, 143 de milioane de euro au fost destinate reabilitării școlilor elementare și preuniversitare din întreaga țară.

România este cel mai mare beneficiar al finanțării Grupului BEI în sud-estul Uniunii Europene, fiind urmată de Croația și Bulgaria, cu câte 5 miliarde de euro, fiecare.

Noi finanțări pentru IMM-urile din România

Fondul European de Investiții (EIF), parte a Grupului BEI, a semnat trei acorduri suplimentare de garantare a creditelor prin Inițiativa pentru IMM cu BRD-Groupe Société Générale, ING Bank (Sucursala București) și Libra Internet Bank. Acordurile cu cele trei bănci urmăresc să faciliteze accesul IMM-urilor la finanțare prin acordarea unei garanții de 60% pentru fiecare împrumut și prin reducerea ratelor dobânzilor practicate de bănci. Se estimează ca de noile acorduri vor beneficia aproximativ 300 de IMM-uri și start-up-uri.

În plus, BEI a semnat cu ProCredit Bank un prim împrumut în valoare de aproximativ 90 milioane de lei (20 de milioane de euro), dedicat în principal investițiilor făcute de IMM-urilor și de companiile mijlocii. Se estimează că de acesta vor beneficia peste 250 de IMM-uri și companii mijlocii.

În același timp, BEI i-a acordat un împrumut de 7,5 milioane de euro către GreenFiber International pentru finanțarea unui proiect de reciclare și economie circulară. Această operațiune este susținută și de EFSI. Proiectul va crea 280 de locuri de muncă și va crește cantitatea de deșeuri colectate și prelucrate cu peste 50.000 de tone, pe an.

Deoarece au existat 145 de proiecte finanțate direct de BEI în România și 73 de operațiuni realizate de filiala sa EIF din țară până în prezent, noile tranzacții sunt menite să reducă disparitățile în dezvoltarea regională și să consolideze competitivitatea economică a întreprinderilor din România. Proiectele actuale sunt exemple bune ale parteneriatului fructuos dintre BEI și România: acestea oferă finanțare pe termen lung și accesibil întreprinderilor mici și mijlocii. IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei românești, atunci când vine vorba de generarea de locuri de muncă și de creșterea economică. Utilizarea garanției bugetare a UE în cadrul EFSI pentru un proiect care contribuie la prioritatea acțiunii climatice ne permite să sprijinim investiții care, altfel, nu ar fi eligibile pentru împrumuturile BEI”, a declaratAndrew McDowell, vicepreședintele BEI.

UniCredit Leasing a împrumutat 150 de milioane de lei de la IFC pentru a finanța IMM-urile

IFC, membră a Grupului Banca Mondială, a acordat un împrumut în valoare de 150 de milioane de lei (aproximativ 38,5 milioane de dolari) companiei UniCredit Leasing Corporation, pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).