Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Grupul austriac Raiffeisen își vinde operațiunile din Polonia către francezii BNP Paribas pentru 775 de milioane de euro

Grupul BNP Paribas a anunțat că a ajuns la un acord cu Raiffeisen Bank International („RBI”) pentru achiziționarea principalelor operațiuni bancare ale Raiffeisen Bank Polska („RBPL”), pentru un preț de 775 de milioane de euro, iar următorul pas este fuziunea cu filiala BNP Paribas din Polonia, BGZ BNP Paribas.
shutterstock_BNP_Paribas

Prețul tranzacției este stabilit la 3,2 miliarde zloți, plus 50 milioane de zloți pentru investițiile în proiecte de digitalizate care urmează a fi dezvoltate înainte de finalizarea tranzacției. Împreună, cele două sume, cumulează 3,25 miliarde de zloți (775 de milioane de euro), echivalentul a aproximativ 87% din valoarea businessului principal la semnarea tranzacției și a aproximativ 95% din valoarea contabilă corporativă.

Închiderea tranzacției este așteptată pentru al patrulea trimestru al acestui an, sub rezerva realizării documentației finale, a aprobării din partea Bănii Centrale a Poloniei și a altor aprobări necesare.

Cred că această tranzacție va consolida poziția noastră printre cele mai mari bănci din Polonia, apropiindu-ne de primele 5. Suntem bucuroși să devenim cu această tranzacție un participant activ la consolidarea sectorului bancar polonez”, a declarat Przemek Gdanski, CEO al BGZ BNPP.

Grupul RBPL avea active în valoare de 48,97 de miliarde de zloți (aproximativ 11,5 miliarde de euro), la finele anului trecut.

Din operațiunile principale ale Raiffeisen Bank Polska, respectiv cele vizate de tranzacție, nu face parte portofoliul de credite ipotecare în monedă străină și o sumă limitată de alte active.

Creditele brute corporative și de retail vizate de tranzacție însumau 19 miliarde de zloți (circa 4,5 miliarde de euro), iar depozitele clienților 34 de miliarde de zloți (circa 8,1 miliarde de euro), la sfârșitul anului trecut.

Datorită complementarității activităților celor două bănci, tranzacția va consolida și mai mult poziția BGZ BNP Paribas pe poziția a 6-a pe piața poloneză. Banca combinată ar fi atins o cotă de piață de peste 6% în împrumuturi și depozite la sfârșitul anului 2017. Experiența de lungă durată a echipelor care se ocupă de activitatea principală, în special pe IMM-uri, Corporate Banking și Factoring, în private banking, precum și rețeaua sa de retail, va consolida rolul BGZ BNP Paribas ca jucător cheie în sectorul bancar polonez și capacitatea acestuia de a sprijini creșterea economiei poloneze”, au anunțat reprezentanții BNP Paribas.

Tranzacția va întări și poziția tuturor celorlalte filiale ale BNP Paribas Group din Polonia (BNP Paribas Securities Services, BNP Paribas Leasing Solutions, BNP Paribas Cardif, Arval, …) în conformitate cu modelul integrat al grupului.

„Echipele Raiffeisen Bank Polska pot fi încântați de perspectiva aderării la BNP Paribas, unul dintre cele mai importante grupuri bancare din Europa”, a spus Piotr Czarnecki, CEO al Raiffeisen Bank Polska.

Raiffeisen Bank Polska este unul dintre pionierii băncilor moderne din Polonia.

Combinând punctele forte ale BGZ BNP Paribas cu activele și cultura activităților bancare centrale ale Raiffeisen Bank Polska, Grupul BNP Paribas din Polonia va deveni o bancă de referință în toate segmentele de piață, de la finanțarea consumatorilor la sectorul bancar privat, de la finanțarea IMM-Corporate”, a concluzionat Jean-Laurent Bonnafé, CEO al BNPP.

Pentru grupul BNP Paribas, se așteaptă ca tranzacția să îi îmbunătățească câștigul pe acțiune cu aproximativ 1%, până în 2020.

Profitul net al Raiffeisen Bank a crescut cu 9%, în 2017, la 491 de milioane de lei. Steven van Groningen: „Suntem foarte mulțumiți de evoluția creditelor noi în 2017”

BNP Paribas este prezentă în 73 de țări, cu peste 196.000 de angajați, inclusiv aproape 149.000 în Europa.

În România, Raiffeisen Bank este a patra bancă din sistemul bancar, cu active de 36,1 miliarde de lei (7,8 miliarde de euro), la finele anului trecut, având o cotă de piață de 8,44%.

Profitul net al Raiffeisen Bank, în România, a crescut cu 9%, anul trecut, față de anul anterior, până la 491 de milioane de lei, datorită creditării, în ciuda creșterii cheltuielilor.

Se confirmă că o nouă bancă va opera în România: Cetelem IFN SA devine sucursală bancară a BNP Paribas Personal Finance, din martie 2018

La finele lunii ianuarie, Cetelem IFN SA, liderul pieței creditelor de consum IFN din România, a anunțat că fuzionează cu BNP Paribas Personal Finance, acționarul unic al companiei, care este cea mai mare bancă de retail din Franța, cu active de 2 triliarde de euro.

În plus, BNP Paribas S.A. Paris Sucursala București este înmatriculată în Registrul instituțiilor de credit din data de 27 iulie 2017, iar data planificată pentru începerea activității era 16 octombrie 2017.

Grupul BNP Paribas deținea active în valoare de 324 de triliarde de euro, la 30 septembrie 2017. La finalul anului 2016, grupul a obținut un profit net de 7,7 miliarde de euro, la venituri de 43,4 miliarde de euro. Prezent în 74 de țări, acesta angaja 192.092 de angajați, dintre care peste 140.000 de în Europa.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii