FacebookTwitterLinkedIn

Arcadia Group, care deține TopShop, Burton și Dorothy Perkins, se pregătește să numească administratori din Deloitte săptămâna viitoare, anunță Business Matters. Această acțiune vine în contextul unei prăbușiri drastice a afacerilor, după ce discuțiile privind un împrumut de urgență de 30 de milioane de lire sterline s-au încheiat fără succes.

Numirea administratorilor ar putea avea loc luni, 30 noiembrie, deși o persoană familiarizată cu situația a spus că planul nu a fost încă finalizat și că s-ar putea înregistra întârzieri.
La începutul acestei luni, s-a dezvăluit că Arcadia a contactat un număr de creditori pentru un împrumur de 30 de milioane de lire sterline, pentru a preveni prăbușirea, în timp ce The Sunday Times a raportat că directorii companiei intensificau pregătirile pentru numirea administratorilor. Ca răspuns la acest raport, Arcadia a spus că nu există un plan iminent de numire a administratorilor.

Dacă insolvența este confirmată, este de așteptat să declanșeze un conflict între creditori pentru a pune mâna pe activele companiei. Este posibil că ofertanții să înceapă să acorde atenție către TopShop imediat, iar Boohoo Group, retailerul online de modă, să se afle printre potențialii pretendenți. Unele dintre celelalte mărci ale Arcadia se confruntă cu preluarea de către investitori precum Cath Kidston, Oasis și Warehouse.

Se crede că Sir Philip nu va căuta să răscumpere operațiunile de tranzacționare Arcadia de la administratori.

Ce se întamplă cu angajații?

Arcadia are aproximativ 15.000 de angajați, anunțând aproximativ 500 reduceri de locuri de muncă la sediul central, încă de la începutul acestui an. De asemenea, grupul are peste 500 de site-uri independente, dintre care majoritatea sunt închise din cauza celui de-al doilea lockdown la nivelul întregii Anglii, în contextul pandemiei de coronavirus. În funcție de rezultatul unui eventual proces de insolvență, o proporție substanțială dintre aceste locuri de muncă va fi pusă în pericol. Cei mai mulți dintre angajații grupului au primit salariile subvenționate în acest an.

Ce spune Arcadia?

“Suntem conștienți de speculațiile recente ale mass-mediei referitoare la viitorul Arcadia. Închiderea forțată a magazinelor noastre, ca urmare a pandemiei Covid-19, a avut un impact semnificativ asupra tranzacțiilor noastre. Ca urmare, consiliile Arcadia au lucrat la o serie de opțiuni de urgență pentru a asigura viitorul mărcilor grupului. Brandurile continuă să tranzacționeze și magazinele noastre se vor deschide din nou în Anglia și Irlanda de îndată ce restricțiile guvernamentale anti- Covid-19 vor fi ridicate săptămâna viitoare”, au comunicat reprezentanții grupului.

Sir Philip a cumpărat grupul în 2002 pentru 850 de milioane de lire sterline și doar trei ani mai târziu a plătit ceea ce rămâne unul dintre cele mai mari dividende – 1,2 miliarde de lire sterline – proprietarului înregistrat al Arcadiei, Lady Christina. În 2012, a vândut o participație de 25% din holdingul imediat al TopShop către Leonard Green & Partners, o firmă de capital privat, evaluând lanțul de modă la 2 miliarde de lire sterline. Sir Philip urma să-l cumpere mai târziu pentru doar 1 dolar. Decizia sa de a vinde lanțul de magazine BHS în 2015 cu 1 lire sterline către Dominic Chappell, a declanșat un lanț de evenimente care i-au costat lui Sir Philip reputația și o mare parte din avere. La începutul anului 2017, Sir Philip a încheiat un acord pentru a plăti mai mult de 360 ​​de milioane de lire sterline schemei BHS și care a dat tonul negocierilor cu privire la fondul de pensionare Arcadia doi ani mai târziu. Sistemul de pensii Arcadia va avea probabil cea mai mare creanță asupra veniturilor generate de Deloitte, cu TopShop și TopMan – cele mai valoroase mărci din imperiul Sir Philip – care ar putea valora câteva sute de milioane de lire sterline.

Dacă Arcadia se prăbușește, acesta va fi cel mai mare jucător care va cădea în insolvență în timpul unei crize.