FacebookTwitterLinkedIn

În ultimul trimestru al acestui an, grupul fondat de miliardarul Jack Ma a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu cel puțin 64%, până la 187,4 miliarde de yuani (24 miliarde de euro). Însă, datorită amenzii uriașe (echivalentul a aproximativ 2,3 miliarde de euro) pe care Beijingul a impus-o în decembrie, retailerul online chinez a suferit o pierdere operațională de 7,66 miliarde de yuani (984 milioane de euro).

Dacă această amendă nu ar fi fost luată în considerare, profitul operațional ar fi crescut cu 48%, a declarat Alibaba.

„Pedeapsa” grupului Alibaba nu s-a încheiat cu o amendă. Gigantul chinez a fost obligat, de asemenea, să ia o serie de măsuri pentru a asigura concurența loială și respectarea drepturilor consumatorilor.

Acțiunile împotriva comerciantului online fac parte din eforturile mai largi ale Beijingului de a reduce puterea propriilor mari companii de tehnologie. Anterior, autoritățile au oprit, de asemenea, IPO-ul planificat al companiei surori Alibaba, Ant Group.

În anul financiar 2020-2021, Alibaba a generat venituri de peste 717 miliarde de yuani (92 miliarde de euro), o creștere de 41%. Profitul operațional a scăzut cu 2% până la echivalentul a 11,5 miliarde de euro. Luând în considerare toate serviciile (retail, divertisment etc.), grupul chinez are acum peste un miliard de clienți activi, iar aproape un sfert dintre aceștia provin din afara Chinei.