Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Sănătate |
|

Gripa normală față în față cu COVID-19

În timp statele lumii emit unele după altele ordine de ședere la domiciliu pentru a combate răspândirea noului coronavirus, scepticii își pun o întrebare care provoacă confuzie: milioane de americani suferă de gripă în fiecare an și zeci de mii mor din cauza ei. De ce gripa obișnuită nu provoacă un asemenea blocaj mondial? Jurnaliștii de la Telegraph încearcă să dea câteva răspunsuri.
Coronavirus 1

Conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor din SUA, până la 55 de milioane de americani s-au îmbolnăvit de gripă în acest sezon, iar 63.000 au murit. Comparativ, peste 450.000 au fost diagnosticați cu Covid-19, potrivit Universității Johns Hopkins, și peste 16.000 au murit, scrie Wall Street Journal.

Însă aceste cifre nu pot suferi o comparație egală.

„Stim întotdeauna că numărul cazurilor confirmate este subestimat”, a spus Lynnette Brammer, cea care conduce echipa centrului de supraveghere a gripei domestice. În plus, Covid-19 diferă de gripa obișnuită în ceea ce privește rapiditatea cu care se răspândește, durata și severitatea bolii și supraîncărcarea sistemului sanitar. Un alt aspect care agravează situația este lipsa unui leac – până acum distanțarea socială pare să fie singura variantă viabilă.

O imagine a pandemiei de gripă H1N1 din 2009 arată diferența de viteză cu care se transmite o gripă furibundă și noul coronavirus. Comparând doar cazuri confirmate în laborator, în primele 102 zile ale pandemiei de gripă H1N1, Centrul de Control și Prevenire a Bolilor a raportat 43.677 de infectări și 302 decese. În mai puțin de 22 de zile, Covid-19 a infectat de nouă ori mai multe persoane și a ucis de 42 de ori mai multe.

„Sezonul gripei este mai lung”, a declarat William Schaffner, un specialist în boli infecțioase la Vanderbilt University Medical Center din Nashville.” Pe când la coronavirus este vorba de un interval de timp scurt și de focare foarte bine localizate, spun alți cercetători.

New York, statul cel mai puternic afectat, a depășit joi 160.000 de cazuri confirmate, potrivit Universității Johns Hopkins, reprezentând un procent aproximativ de 37% din îmbolnăvirile din SUA și de 44% din decese.

Cu prea puține paturi și personal suficient pentru a răspunde fluxului mare de pacienți, New York-ul a transformat hoteluri și terenuri de tenis în spitale temporare și a chemat medicii și asistentele pensionate să se întoarcă la muncă. Acest lucru nu se întâmplă la gripa obișnuită.

În ceea ce privește durata medie a spitalizării pentru adulții cu gripă sezonieră, aceasta este de 3,6 zile, potrivit cercetărilor publicate în revista Clinical Infectious Diseases.

În nouă spitale din zona Seattle, unde 12 din 24 de pacienți cu Covid-19 au murit până pe 23 martie, șederea medie în spital a fost de 12 zile în spital, 9 zile la terapie intensivă și 10 zile cu ventilatoare mecanice. (Media supraviețuitorilor a fost de 17 zile în spital, 14 la terapie intensivă și 11 cu ventilator.)

Majoritatea oamenilor au dobândit o anumită imunitate la gripă, fie de la vaccinuri, fie de la expunerea anterioară, și aproape toți lucrătorii din domeniul sănătății sunt protejați de vaccinul antigripal.

În prezent, nu există niciun vaccin sau tratament specific pentru Covid-19, astfel încât distanțarea socială este singura soluție.

„Acum este o lume diferită”, a spus Adam Lauring, profesor asociat de microbiologie și imunologie la University of Michigan Medical Center.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii