FacebookTwitterLinkedIn

Chiar și pe fondul expansiunii tehnologice permanente, resursele umane rămân în continuare motorul după care funcționează o organizație. Cum vede Grigoriada Stroe, HR & Operations Director Eastern Europe în cadrul Ubisoft situația actuală a crizei de personal din industria de gaming?

Printre provocările expuse de cei mai mulți reprezentanți ai mediului de business se numără criza de personal, enunțată de tot mai mulți angajatori de la nivel regional și nu numai. Cum comentați acest context și cum se poziționează Ubisoft în această chestiune?

Industria jocurilor video este una dintre cele mai dinamice industrii și este în continuă creștere, așadar întâlnim constant provocări. Există situații în care avem nevoie de expertiză specifică, însă investim constant în proiectele pe care le desfășurăm și în mediul de lucru, astfel încât să creștem retenția angajaților și să îi atragem pe cei care își doresc o carieră în gaming și care vor să se dezvolte atât profesional, cât și personal, în cadrul companiei Ubisoft.

Suntem creatori de entertainment, mai exact dezvoltăm jocuri, deci cultura noastră organizațională este intrinsec neconvențională. Căutăm constant candidați pentru posturile vacante în companie și indiferent care este profilul angajaților noștri, toți sunt foarte pasionați de jocurile video. Aceasta este și una dintre cerințele noastre, în special pentru departamentele Producție și Testare.

Pe fondul accentuării din ultimii ani a fluctuației de personal, în ce măsură s-au ajutstat procesele de recrutare și de selecție de personal?

Încercăm să fim cât mai inovatori și ne adaptăm constant la noile generații de candidați și tehnologii în ceea ce privește procesul de recrutare. Facem multe analize de piață, prospectăm și construim strategii dedicate anumitor canale specifice, atât în online cât și în offline. Pe o piață în continuă dezvoltare, investim constant în specialiștii HR și utilizăm tehnici de marketing pentru a fi eficienți în aceste acțiuni. De asemenea, am îmbunătățit procesul de selecție și recrutare, acesta durează acum mai puțin timp. Avem task force-uri pe același tip de job, și indiferent de proiect, interviurile sunt susținute de un Recruiter și de un Hiring Manager, deci deciziile sunt luate mult mai rapid. Cel mai important este ca viitorii angajați să se încadreze în cultura companiei.

Câți angajați activează în prezent în cadrul Ubisoft România?

Ubisoft București are în momentul actual peste 1.700 de angajați, dintre care 960  în departamentul de Testare, 400 în Producție, 290 în departamentul de IT și 80 de angajați în echipele de Suport.

Ce factori îl motivează pe un angajat să rămână în această industrie?

Așa cum spuneam, este o industrie care evoluează constant, așadar angajații sunt motivați de pasiunea pentru jocurile video și de dorința de a-și construi o carieră în gaming, dar și de faptul că sunt mereu conectați la cele mai noi tehnologii.

Ne caracterizează creativitatea, fie că vorbim despre creativitatea necesară în dezvoltarea jocurilor video sau despre ideile propuse, din felul în care comunicăm cu echipele sau modul în care ne petrecem timpul la Ubisoft. Diversitatea este unul din punctele noastre forte, așadar angajații au posibilitatea de a pleca în misiuni în alte studiouri pentru a face schimb de experiență cu echipele de acolo și implicit, să fie expuși unor alte culturi. Mediul de lucru este fun și relaxat, programul este mai flexibil față de alte industrii și încercăm să le oferim angajaților tot confortul de care au nevoie. Avem sală de fitness și biciclete la care angajații au acces gratuit, organizăm constant concursuri interne, participăm la competiții sportive, organizăm sesiuni de tip TEDx și multe altele, acțiuni destinate exclusive angajaților Ubisoft.

Care este ponderea angajaților străini și de ce aleg ei Ubisoft?

Avem peste 45 de angajați străini în diverse departamente, inclusiv Producție și Testare. Colaborăm constant cu studiourile Ubisoft din străinătate pentru dezvoltarea jocurilor video, dar și pentru schimb de experiență, așadar încurajăm expunerea către alte culturi. Avem un program de relocare și onboarding special conceput astfel încât angajații străini să se adapteze cât mai rapid în cadrul companiei. Ei sunt atrași de flexibilitatea și deschiderea echipelor și de faptul că noi, Ubisoft, acceptăm și integrăm diversitatea și o percepem ca un avantaj în această industrie.

Câte posturi vacante există în prezent la nivel de companie?

În momentul actual, 74 de poziții sunt deschise în cadrul studioului Ubisoft din București. Avem posturi vacante în toate departamentele, venim cu noi jocuri care reflectă noile tehnologii și ne adaptăm continuu structura. Căutăm constant candidați pentru departamentele de Producție și IT, dar și pentru departamentul de Testare, o rampă de lansare pentru tinerii la început de drum, care își doresc o carieră în gaming.

Cum comentați modul în care sistemul de învățământ superior îi pregătește pe viitorii absolvenți pentru a pătrunde pe piața muncii? Cât de mult coincide acesta cu cerințele reale ale angajatorilor?

Având în vedere specificul industriei, ne îndreptăm atenția spre absolvenții profilelor de matematică-informatică, aceasta fiind singura specializare pe zona de programare. Sprijinim dezvoltarea industriei și venim în completarea pregătirii celor aflați la început de drum cu programe proprii precum Gamecelerator, Boot Camp și Ubisoft Game Jam. De asemenea, în anul 2018, am demarat prima ediție Ubisoft Coding Campus, program creat pentru a sprijini tinerele talente care vor să își construiască o carieră în industria jocurilor video, atât la nivel local, cât și global. În cadrul programului, am realizat parteneriate cu Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universității București, cu specialiștii GameDev Academy, dar și cu Asociația Studenților la Matematică și Informatică și Asociația Culturală pentru Educație prin Artă.