FacebookTwitterLinkedIn

Evoluția companiei într-un cuvânt

 În două cuvinte – Stabilitate relativă! Impactul crizei sanitare s-a manifestat diferentiat pe business-urile din Grupul Agricola. Core-business-ul nostrum, carnea de pasăre, a fost mai puternic afectat deoarece consumul a intrat într-o zonă de regres provocat de problemele financiare ale consumatorilor, incertitudinii legate de locurile lor de muncă, salarii și alte venituri…, dar cauza principală este legată de situația din HoReCa, atât în România cât și în UE, cu care industria noastra este într-o strânsă conexiune.

Una peste alta, în lantul de producere a cărnii de pasăre realizăm o diminuare a cifrei de afaceri cu 7% și a profitului cu 18% față de cifrele anului 2019. Deci nu este bine, dar nu este nici o situație disperată care nu poate fi gestionată. La celelalte companii din Grupul Agricola suntem într-un echilibru mai stabil, cu excepția afacerii de producție cereale și a laptelui de vacă, care este profund afectată de seceta severă de la începutul și din partea a doua a anului.

În ce privește investițiile, acestea s-au derulat după programul asumat inițial – inclusiv proiectul de modernizare a abatorului de păsări este în plin proces de implementare. Cât privește industriile în care activăm, acestea sunt afectate de evoluția crizei sanitare într-o măsură mai mare sau mai mică, de la companie la companie, în funcție de echilibrul financiar al acestora, de puterea brandului, decizii mai mult sau mai puțin inspirate.

Din păcate, sectorul declarat în numeroase ocazii ca fiind de interes național (infrastructură critică națională pentru siguranță alimentară), contributor important la finanțele țării (echivalentul a 16% din cifra de afaceri reprezintă impozite și taxe plătite de Agricola), este lăsat în această perioadă dificilă să se descurce singur, «ajutorul de pandemie» fiind foarte mic… spre zero!

Cele mai importante lecții

Încrederea este necesară în momente dificile care, mai devreme sau mai târziu, apar în evoluția unei companii. Mă refer la încrederea masei mari de salariați în echipa de conducere și invers.

Industria procesatoare de carne este una care necesită investiții foarte mari în infrastructură și echipamente și, în același timp, este o mare «consumatoare» de resurse umane. Riscurile apariției unor focare în secțiile unde operează un număr mare de oameni, unde posturile sunt definite de echipamentele care formează linia de producție sunt foarte mari! Ori, chiar așa stând lucrurile, colegii noștri operatori, din instinctul de autoprotecție dar și din dorința de a nu dezamăgi încrederea investită în ei, s-au comportat exemplar, au respectat toate regulile impuse și astfel nu am înregistrat evenimente sanitare foarte grave.

Prestația autorităților

În general, sunt promovați în posturi de mare responsabilitate persoane cu merite politice dar fără expertiza oferită de exercițiul practic. De aceea, cei care suntem pe margini «chibițăm» că așa este în natura românului. În orice caz, Executivul și alte autorități au de dat un examen foarte dificil și eu le țin pumnii și le urez succes!

 Strategia de business pentru 2021

Vom fi atenți la modificările din piață, la schimbările obiceiurilor de consum și vom reacționa rapid pentru adaptare la aceste schimbări. Am finalizat în urmă cu doar câteva zile o investiție foarte mare în Abatorul de păsări – o creștere de capacitate de peste 60%, dar care oferă și o mai mare flexibilitate. Așadar, capacităm noua facilitate și diversificăm producția pentru a răspunde așteptărilor în schimbare ale consumatorilor. În general vom milita pentru menținerea și chiar creșterea pe fiecare unitate de business, pe investiții de întreținere, produse diversificate adaptate noilor realități.

Provocări în 2021

Din fiecare câte puțin. Sper ca liderii momentului să înțeleagă contextul pe care omenirea îl traversează, să acționeze responsabil demonstrând că toți – și cei mai bogați, dar și cei cu resurse mai mici – avem un loc pe această planetă.