FacebookTwitterLinkedIn

Miliardarul în vârstă de 90 de ani a recunoscut sâmbătă că a „plătit prea mult” atunci când Berkshire Hathaway Inc a cheltuit 32,1 miliarde de dolari în 2016 pentru a cumpăra producătorul de aeronave și piese industriale Precision Castparts Corp, cea mai mare achiziție a sa, relatează Reuters.

Berkshire a tăiat anul trecut 9,8 miliarde de dolari din valoarea lui Precision deoarece pandemia de coronavirus a scăzut cererea de călătorii aeriene, dar și  pentru produsele unității din Portland, Oregon.

În scrisoarea sa anuală către investitori, Buffett a spus că a cumpărat „o companie excelentă”, dar este „pur și simplu prea optimist cu privire la potențialul normal de profit al PCC”.

Precision a renunțat la peste 13.400 de locuri de muncă (40%) în 2020 și abia recent a început să-și îmbunătățească marjele, a spus Berkshire.

„M-am înșelat… judecând suma medie a câștigurilor viitoare și, în consecință, m-am înșelat în calcularea prețului adecvat de plătit pentru afacere”, a scris Buffett. „PCC nu este prima mea eroare de acest fel, dar e una mare. “

În urmă cu doi ani, Buffett a recunoscut că a „plătit în exces” pentru Kraft Foods când Berkshire și firma de capital privat 3G Capital au fuzionat-o în 2015 cu H.J. Heinz Co pentru a forma Kraft Heinz Co.

Și în scrisoarea sa anuală din 2008, Buffett a numit achiziția Dexter Shoe din 1993 „cea mai proastă afacere” vreodată, spunând că a cumpărat o „afacere lipsită de valoare” și și-a agravat eroarea folosind acțiuni din Berkshire mai degrabă decât numerar pentru a finanța achiziția.

Tom Russo, investitor îndelungat în Berkshire, a salutat sinceritatea lui Buffett. „Îl admir pe Warren pentru asumarea responsabilității personale pentru Precision Castparts”, a spus el. „Puțini manageri sunt dispuși să își recunoască responsabilitatea și să nu dea vina pe alte circumstanțe.”