FacebookTwitterLinkedIn

Totodată, aceștia cer să nu mai fie acordate sume generoase din banii publici subvenţionării cărbunelui, transmite Agerpres.

Un grup de şapte activişti Greenpeace s-au așezat în faţa Ministerului Energiei, având bannere cu mesajele “Oamenii au viitor, cărbunele nu” şi “Energie regenerabilă, nu cărbune”.

“Mesajele sunt adresate Ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi decidenţilor din instituţie, care refuză să accelereze tranziţia energetică verde în România, acordând în acelaşi timp, ilegal, sume generoase din bani publici subvenţionării cărbunelui. 

Activiştii intenţionează să rămână pe poziţii până la încheierea programului de lucru al Ministerului, urmând ca în perioada următoare să continue să transmită aceleaşi mesaje ministrului, în diverse moduri, până când acesta va prioritiza energiile regenerabile. 

Arderea cărbunelui pentru producerea energiei electrice generează, la nivel mondial, cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră. Acestea cauzează încălzirea globală şi accentuează efectele schimbărilor climatice, pe care le resimţim cu toţii: secetă, furtuni, inundaţii, temperaturi anormale, distrugeri ale biodiversităţii. 

Cărbunele e şi o problemă pentru sănătate: aproximativ 20.000 de decese premature şi 10.000 de cazuri de bronşită cronică sunt cauzate anual în Europa de aerul toxic generat de arderea cărbunelui”, se arată în comunicatul transmis de Greenpeace. 

Potrivit activiștilor, costurile pentru refacerea sănătății, în urma arderilor de cărbune, se ridică la aproximativ 60 de miliarde de euro, anual.

“România se numără printre ultimele ţări din Europa care nu au anunţat o dată clară pentru renunţarea la cărbune, nu are un plan realist pentru eliminarea acestui combustibil fosil din mixul energetic naţional şi nici pentru înlocuirea acestuia cu noi capacităţi de energie regenerabilă. De asemenea, România este una dintre ţările U.E. cele mai afectate de schimbările climatice. Avertizările meteorologice cod roşu cresc exponenţial de la an la an în România şi vizează valuri de căldură, inundaţii, averse, intensificări ale vântului, temperaturi extreme etc. Tocmai acest lucru a fost ignorat de Guvernul României care, pe 31 martie, a decis să acorde ilegal Complexului Energetic Oltenia un grant de 241,4 milioane euro pentru plata certificatelor de emisii”, atenţionează reprezentanţii organizaţiei de mediu.