Cautare
, Contributor

Uncategorized |
|

Grecia: Veniturile fiscale cu 2,3 mld euro sub estimările oficiale în prima jumătate a anului

Veniturile fiscale în Grecia,  în prima jumătate a anului, au ratat estimările oficiale cu 2,3 miliarde de euro, în timp ce cheltuielile publice au fost blocate, astfel cheltuielile de stat au fost cu patru miliarde de euro sub obiectivele deja impuse, informează cotidianul grec Kathimerini.

Conform datelor finale privind bugetul de stat în prima jumătate a anului 2015, excedentul bugetar primar a fost de 1,8 miliarde de euro, față de obiectivul de 1,2 miliarde. Costul acestui rezultat a fost unul greu, deoarece a implicat suspendarea completă a plăților de stat.

Ministerul Finanțelor a explicat că  „nivelul redus al cheltuielilor bugetare de stat se datorează în principal redefinirii plăților, în urma condițiilor actuale impuse asupra fluxului de numerar. Se estimează că, după normalizarea acestei circumstanțe, cheltuielile vor reveni la nivelul obiectivelor bugetare”.

În ceea ce privește veniturile fiscale, a existat un deficit de 2,3 miliarde de euro pentru perioada în cauză față de estimările oficiale.

Comisia Europeană susține că Produsul Intern Brut (PIB) al Greciei s-ar putea reduce cu până la 4% anul acesta, în contextul în care la începutul anului s-a prezis o creștere de 0,5%, din cauza faptului că băncile au limitat retragerile de numerar în timpul sezonului turistic, sezon vital pentru economia țării. Anul viitor economia țării elene s-ar putea reduce până la 1,75% iar unii analiști prezic o scădere și mai mare, astfel că economia nu va putea crește până în 2017, potrivit CNN.

Economiștii de la Oxford, au spus că PIB-ul grecesc ar putea scădea cu până la 5% în următoarele 12 luni, dacă nu se opresc controalele de capital.

Guvernul de la Atena a început să aplice reformele dureroase impuse de creditorii internaționali, să crească taxele și să reducă cheltuielile pentru a obține împrumutul din programul de salvare de până la 96 de miliarde de dolari, iar noul plan de salvare va fi adăugat la datoria, deja enormă, a țării.  Ceea ce, potrivit analiștilor CNN, va lovi, pe termen scurt, și mai mult cheltuielile și va declanșa și mai multe pierderi ale locurilor de muncă. Șomajul, în Grecia acum este de 25%, în  2010 când au primit primul ajutor a fost de aproximativ 15%, iar în 2011 a urcat la 21%. În 2012  a fost aprobat al doilea pachet de salvare, iar șomajul a fos de 26%, iar în 2013 de 28%.

Parlamentul elen a adoptat un al doilea pachet de reforme cerute de creditorii internaționali, în noaptea de miercuri spre joi. Un total de 230 de parlamentari din 298 prezenți au votat pentru adoptarea unei scheme europene de soluționare bancară și schimbarea codului de procedură civilă, în timp ce 63 de parlamentari au fost împotriva, iar cinci s-au abținut.

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat că „ Forțele conservatoare din Europa încă insistă cu planurile lor să scoată Grecia din zona euro. Am ales un compromis care ne obligă sa implementam un program în care nu avem încredere dar îl vom implementa, deoarece opțiunile pe care le avem sunt dure”.

Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE. Din data de 1 iulie Grecia a intrat în incapacitate de plată.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii